Wikipedista:RebekaKunkova/Ekologické město Sino-Singapore Tianjin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ekologické město Sino-Singapore Tianjin (SSTEC, zjednodušená Čínština: 中新天津生态城; tradiční Čínština: 中新天津生態城; Pchin-jin: Zhōng-Xīn Tiānjīn Shēngtài Chéng) je výsledek spolupráce mezi vládami Číny a Singapuru ke společnému vývoji města šetrného k životnímu prostředí, které klade důraz na využití obnovitelné energie, recyklaci a zároveň přístupnost všem sociálním třídám.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Ekologické město Sino-Singapore Tianjin je navržené tak, aby bylo praktické. Má ukázat odhodlání obou zemí řešit problémy týkající se životního prostředí, ochrany zdrojů energie a udržitelného rozvoje a zároveň sloužit jako modelový příklad pro vývoj dalších udržitelných měst v Číně.


Singapurská vláda v roce 2011 vytvořila komisi, která měla za cíl zajistit podporu projektu a koordinaci agentur a aktérů podílejících se na výstavbě města. Vznik této komise poukazuje na důležitost celého projektu pro Singapur. [1]

Populace[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení celého projektu má ekologické město Sino-Singapore Tianjin poskytnout bydlení pro přibližně 350,000 obyvatel.[2] V roce 2018 mělo město celkem 100,000 obyvatel a 7,700 registrovaných firem a institucí.[3]

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Město je umístěno 40 km od centra Tianjinu a 150 km od Pekingu. Zároveň je 10 km od relativně nově postavené provincie Tianjinu, která se nazývá Binhai. Další výhodou je umístění blízko Ekonomicko-Technologického centra Tianjinu.

Celé město je stavěno na neorné půdě která se po částech skládá z opuštěné pláže, slaného moře, vody a 270-hektarového rybníku odpadních vod.

Klíčové ukazatele výkonu[editovat | editovat zdroj]

Město má celkem 26 Klíčových ukazatelů výkonnosti. Při jejich tvorbě se inspirovali standardy v Číně, Singapuru, ale i na mezinárodní úrovni.

Ukazatele výkonnosti tvůrci rozdělují na ekologickou, ekonomickou a sociální. Některé z důležitých cílů jsou zmíněny níže:

  • Kvalita ovzduší - Kvalita ovzduší by měla odpovídat minimálně Čínským standardům nazývaným National Ambient Air Quality Grade 2 alespoň po 310 dnů v roce.
  • Kvalita vody z kohoutků - Voda ze všech kohoutků by měla být pitná.
  • Podíl zelených budov - Všechny stavby ve městě by měly odpovídat standardům zelených budov. Ty mají oproti běžným budovám nižší spotřebu energie a vody, minimalizují škodlivé dopady na své okolí a efektivně využívají materiálové zdroje.
  • Zelená doprava - Město se snaží prosazovat přepravu s nízkými emisemi uhlíku, jako je například přeprava pomocí nemotorových vozidel, jízdních kol, chůze, nebo také veřejné dopravy. Tyto způsoby by měly do roku 2035 zastupovat až 95 % veškeré dopravy.
  • Bezbariérový přístup - Město by mělo mít 100% bezbariérový přístup.
  • Využití obnovitelné energie - Obnovitelná energie by měla do roku 2035 představovat alespoň 25 % z celkové spotřeby města. Mezi zdroje obnovitelné energie by měla patřit solární, vodní a geotermální energie.
  • Využití vody z netradičních zdrojů - Do roku 2035 by alespoň 60 % ze zásob vody mělo být z netradičních zdrojů jako je například odsolená, či recyklovaná voda.
  • Míra recyklace - Do roku 2035 by mělo být možné recyklovat nejméně 70 % celkového odpadu.
  • Opakované využití odpadních vod - Do roku 2020 by město mělo využívat 100 % z odpadních vod. Ta může sloužit například k zavlažování polí, zahrad, či další zeleně.

Zahajovací ceremoniál[editovat | editovat zdroj]

Zahajovací ceremoniál ekologického města Sino-Singapore Tianjin proběhl 28. září 2008. Singapurský ministr Goh Chok Tong a Čínský premiér Wen Jiabao tím tak oficiálně zahájili začátek výstavby města.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Singapore forms Ministerial Committee on Tianjin Eco-city project [online]. ChannelNewsAsia [cit. 2011-01-24]. Dostupné online. 
  2. Verdict Designbuild [online]. [cit. 2020-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Sino-Singapore Tianjin Eco-City: a city that is dynamic and future-ready - Chinadaily.com.cn. www.chinadaily.com.cn [online]. [cit. 2020-01-14]. Dostupné online. 

[[Kategorie:Geografie Tchien-ťinu]]

  1. Singapore forms Ministerial Committee on Tianjin Eco-city project [online]. ChannelNewsAsia [cit. 2011-01-24]. Dostupné online. 
  2. Verdict Designbuild [online]. [cit. 2020-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Sino-Singapore Tianjin Eco-City: a city that is dynamic and future-ready - Chinadaily.com.cn. www.chinadaily.com.cn [online]. [cit. 2020-01-14]. Dostupné online.