Wikipedista:Radka.masarna/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Osídlování pohraničí[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o největší přesun obyvatelstva vnitrozemského charakteru v českých dějinách, který probíhal v letech 1945 ař 1952. Jednalo se o transfer přibližně 5 miliónů sudetských Němců a 1,7 miliónů Čechů a Slováků. Migrace měla za následek především sociální změny, které jsou v menší míře patrné dodnes, ale také změny demografické či hospodářské. K osídlování pohraničí došlo v důsledku schválení prezidentského dekretu.

Vyhnání Němců[editovat | editovat zdroj]

Sudety

Po skončení druhé světové války nastává odsun Sudetských němců za hranice Československé republiky.Cílem bylo zajistit bezpečnost obnovené republiky a zabránění případné další agresi ze strany Němců.Vyvstala zde potřeba eliminovat případné zdroje napětí a konfliktů. Právě odsun Němců z této oblasti byl základním požadavkem českého odboje, který byl přijat jak britskou, tak americkou a sovětskou vládou. V rané fázi se jednalo o tzv. divoký odsun. Ten byl posléze nahrazen odsunem organizovaným. Myšlenkou odsunu Němců z tohoto území se zabývali již zástupní národního odboje v létě 1939. Situaci ztěžoval také fakt, že většina manželství v této oblasti byla českoněměcká.

Příchod nového obyvatelstva[editovat | editovat zdroj]

Příchod nových obyvatel probíhal od května roku 1945 do léta 1947. Tato situace byla důvodem řady velkým změn v této oblasti. Především došlo k sjednocení národnosti této oblasti a zrušení osídlovacích úřadů (1952), proto se udává, že osídlování pohraničí končí až rokem 1952. Koncem roku 1947 obývali pohraničí především Češi a Slováci (2 500 000), a tak došlo k etnickému sjednocení tohoto území a uklidnění politického napětí a neklidu mezi místními. K moci se v této oblasti dostává Komunistická strana, která se ujímá vedoucích pozic na osidlovacích úřadech a v květnu 1946 výhrála volby. Konfiskovaný majetek odsunutých Němců byl předám do rukou nových obyvatel. Za tuto akci si kladli největší zásluhy právě komunisté. Většina obyvatelstva zde přicházela z důvodu vidiny lepšího života - lepší sociální i ekonomické postavení. Po roce 1947 proces osídlování pomalu ustává. Bylo to zapříčiněno pravděpodobně dostatkem praconích příležitostí ve zbylých oblastech Československa.