Wikipedista:Quar/Artikel 1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ráma tajemství zbavený
AutorArthur C. Clarke, Gentry Lee
Původní názevRama Revealed
PřekladatelVladimír Hanák
Jazykangličtina
Žánrsci-fi
Datum vydání14. října 1993
Česky vydáno1995
Předchozí a následující dílo
Zahrada Rámova

Ráma tajemství zbavený je sci-fi román A.C. Clarka a Gentryho Lee. Román je poslední knihou tetralogie o Rámovi, mimozemské kosmické lodi, která prolétávala Sluneční soustavou. V angličtině kniha vyšla 14. října 1993, v češtině v nakladatelství Baronet roce 1995 a 2010. Překladatelem knihy je Vladimír Hanák.


Obsah[editovat | editovat zdroj]

Román navazuje na předchozí díl, Zahradu Rámovu, a líčí příběh rodiny Wakefieldovy a jejich přátel při útěku z lidské kolonie a jejich pobyt s oktopavouky. Kniha má celkem 5 kapitol: Útěk, Duhová spojka, Smaragdové město, Válka v Rámovi a Návrat do Uzlu.

Útěk[editovat | editovat zdroj]

Děj přímo navazuje na poslední kapitolu Zahrady Rámovy, v němž Nicole čeká v cele na svou popravu. Během svého spánku je probuzena hlasem a zjistí, že vedle ní jsou malí roboti. Ti Nicole sdělí, že je posílá Richard, aby jí zachránili. Díky přeprogramování biota je Nicole vyvedena z cely a uniká na farmu k -----------------Maxi Pucketovi------------------, který pro ní vytvořil úkryt. Do jejího útěku byla taktéž zapletena její dcera Ellie, která získala dostatek zásob. V kolonii po útěku Nicole vziká fáma, že byla osvobozena mimozemšťany. Po delší době je vymyšlen útěk Nicole do New Yorku, k tomu se využije maškarní bál, při kterém je Nicole v masce a nikdo jí nepozná. Nicole utíká přes cestu na dně jezera.

Poté, co Nicole dorazí do New Yorku žije se svým mužem, Richardem, prozkoumávají tuto oblast Rámy a naráží na oktopavouky. Zároveň se rozhodli, že připraví útěk celé zbytku rodiny a přátel. Jediný, kdo je o útěku informován až velmi pozdě je manžel Ellie doktor Turner, u kterého hrozí, že by mohl plán vyzradit. Při útěku je skupinka pronásledována vojáky, ale podaří se jim bez větších problémů dostat do ponorky, která je dováží k New Yorku.

Život v New Yorku probíhá bez větších problémů, dokud neuvidí, že přes Válcové moře se k nim blíží výsadky lidských vojáků, které poslal Nakamura k průzkumu této oblasti. Lidé utíkají do prostoru oktopavouků a muži jdou na průzkum dalších oblastí, které navazují na oktopavoučí noru. Po návratu chtějí poslat Patricka na průzkum do New Yorku, ten ovšem zjišťuje, že přístupová chodba je nedobytně uzavřena. Během období, kdy je skupina rozdělena - část lidí šla na průzkum a část zůstala v noře přišli oktopavouci do nory nimi a unesli Ellie. Zároveň si vzali manové melouny, přisedliny a dva vylíhlé létavce. Při průzkumu taktéž oktopavouci zajali Eponinií. Únos své ženy těžce nesl zejména doktor Turner.

Lidé si nakonec uvědomují, že nemají příliš jiných možností, než nastoupit do připraveného dopravního prostředku, kterým se dostávají na druhou stranu Válcového moře.

Duhová spojka[editovat | editovat zdroj]

Na druhé straně je pro lidi připraveno zázemí, kde zůstávají. Za pomocí dopravního prostředku je jim dodáváno jídlo a voda. Jelikož je to jediné spojení s okolním světem, rozhodne se Max nastoupit do prostředku poté, co odveze jídlo. Prostředek ovšem neodjíždí a Max zahajuje boj s časem. Jelikož vůz neodjíždí, začínají lidé na Maxe tlačit, aby vystoupil. To ovšem Max udělá až poté, co se mu zdá sen o Eponini. Souprava se vrací s dvěma vozy, v jednom je jídlo, druhý je ovšem zavřený a nelze vidět dovnitř. V noci z vozu vylezou podivní tvorové podobní mravencům, kteří vyloží materiál a opět odjedou. Druhý den přijíždí další tvorové i oktopavouci a začínají v jedné místnosti stavět. Max se rozhoduje, že je potřeba Eponini hledat. Přidává se k němu i doktor Turner. Společně prochází tunelem dopravního prostředku, po průchodu tunelu nachází v tunelu nakreslené značky, které je dovedou k promítačce, na které mohou vidět němý film s Ellie a Eponini. Při odchodu však dochází k incidentu s oktopovouky a Max je uspán.

Lidé zkoumají prostředí, kam se pravděpodobně mají přesunout. Je to ovšem jen dosti stísněné iglů. Jelikož jsou zde nalezeny dvě postavičky, jedna Nicole a jedna Richarda, lidé pochopí, že mají jít do tohoto iglů právě tito dva. Richard a Nicole se vydávají na cestu, které je pro ně připravená. Prochází divnou krajinou a zjišťují, že oktopavouci využívají zvláště biologickou techniku (na cestu jim svítí přerostlá světluška, jídlo zajišťují podvní tvorové). Při cestě podivuhodným lesem schází Richard z cesty a je napaden místními rostlinami. V tíživé situaci jej zachraňují oktopavouci. Na závěr Richard a Nicole uvidí podivuhodné město, když se k němu přibližují, vychází z něj Ellie, Eponine a oktopavouk.

Ellie a Eponine se vítají s Nicole a Richardem a představují oktopavouka Archieho. Ellie zvládá perfektně komunikaci s oktopavouky, kteří mluví pomocí barevných pásků které se jim obtáčí okolo hlavy. Všichni vstupují do Smaragdového města, kde jsou přivítání různými tvory a množstvím oktopavouků. Nicole se z této podivuhodné podívané udělá špatně a musí být odvedena aby si odpočinula. Nicole a Richard se dozvídají od Ellie a Eponine o jejich pobytu u oktopavouků. Zejména zajímavá je informace o tom, že oktopavoukům se podařilo vyléčit virus RV-41, kterým Eponine trpěla. Richard nemůže pochopit rozdíl v chování oktopavouků v Rámovi II., kde se chovali až nepřátelsky a nyní. Vysvětlení podává sám Archie, který informuje, že předcházející oktopavouci pocházeli z jiné kolonie a byli méně vyvinutí, Zároveň sděluje, že podle informací, které se jim od předcházejících oktopavouků dochovali, dělali s Richardem pokusy, které měly změnit jeho genom tak, aby jeho děti lépe rozuměli řeči oktopavouků. Jelikož se Ellie narodila až po tomto testování, má ovlivněný genom a dokáže se lépe učit jazyku oktopavouků. Lidé se opět vracejí k ostatním do tábora, doprovod jim dělá Archie. Archie s nimi zůstává v jeskyni. Doktor Turner nemůže uvěřit vyléčení viru RV-41 ani po mnoha testech. Jeho reakce jsou žárlivé. Nakonec je Archie informuje, že Nakamurovo vojsko pokročilo do New Yourku a začínají rozbíjet zakrytý vchod do podzemí. Lidé buď mohou jít do Smaragdového města, nebo zůstat s tím rizikem, že až přestane být bezpečné zásobování, budou odříznutí od zásob. Všichni odchází do Smaragdového města, jen doktor Turner se vrací k lidem.

Smaragdové město[editovat | editovat zdroj]

Válka v Rámovi[editovat | editovat zdroj]

Návrat do Uzlu[editovat | editovat zdroj]

Kategorie:Díla Arthura C. Clarka Kategorie:Knihy roku 1993