Vladimír Hanák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. RNDr. Vladimír Hanák, CSc.
Narození31. března 1931
Znojmo
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí17. prosince 2022 (ve věku 91 let)
Praha
Alma materGymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice
Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
PracovištěPřírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
Oborzoologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladimír Hanák (31. března 1931 Znojmo17. prosince 2022 Praha) byl český zoolog, učitel a ochránce přírody, známý svým výzkumem netopýrů a přínosem k jejich ochraně. Narodil se ve Znojmě v Československu, kde vystudoval gymnázium a poté zahájil svou profesní kariéru jako učitel a vědecký pracovník na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde na katedře zoologie přednášel zoologii obratlovců.

Hanák zemřel 17. prosince 2022 ve věku 91 let a zanechal po sobě významný přínos zoologii a ochranářskému úsilí.

Zoologie a pedagogika[editovat | editovat zdroj]

Hanák se netopýrům věnoval po celý život a jeho badatelská činnost přispěla nejen k poznání těchto zajímavých živočichů, ale také k jejich ochraně. Na jeho počest je pojmenován netopýr Pipistrellus hanaki. Za dlouholetou vynikající vědeckou a pedagogickou práci v oblasti biologie savců a významnou koncepční činnost na fakultě mu byla v roce 2016 udělena Stříbrná pamětní medaile Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.[1] V roce 2021 získal také čestné členství v prestižní Americké společnosti pro výzkum savců.[2]

Jako pedagog vychoval Hanák několik generací zoologů,[3] z nichž mnozí působí jak na akademické půdě, tak v řadě ochranářských institucí, muzeí, zoologických zahrad a státních úřadů. Podporoval také činnost odborných nevládních organizací, zejména České společnosti ornitologické a České společnosti pro ochranu netopýrů.

Ochranářské aktivity[editovat | editovat zdroj]

Jako autor, spoluautor a překladatel se podílel na řadě publikací, včetně těch o Podyjí,[4] kde strávil většinu svého života. Hanák se také podílel na vzniku první komplexní analýzy Chráněné krajinné oblasti Podyjí, která vyšla jako „terénní dokument“ v polovině 80. let. Tato práce vedla v roce 1991 ke zřízení Národního parku Podyjí, kde Hanák působil jako první předseda Rady NP Podyjí až do roku 2014.

Kromě vědecké a ochranářské práce byl Hanák známý svou diplomacií a smyslem pro humor. Kultivoval vztahy mezi osobnostmi různých oborů a zdařile dokázal řešit konflikty.[5] Vážili si ho politici, úředníci, zahraniční odborníci i pracovníci Správy NP Podyjí. Hanák byl lokálním patriotem, který prakticky neopouštěl Podyjí, kde monitoroval netopýry na tradičních stanovištích, a to jak na půdách, tak v jeskyních a sklepech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stříbrná medaile Univerzity Karlovy pro Vladimíra Hanáka. Živa [online]. 2016 [cit. 2023-3-31]. Dostupné online. 
  2. Vladimír Hanák čestným členem Americké společnosti pro výzkum savců. www.natur.cuni.cz [online]. [cit. 2023-03-31]. Dostupné online. 
  3. HANÁK, Vladimír. Vzpomínky na první poválečné výzkumy savců na Šumavě. Živa [online]. 2017 [cit. 2023-3-31]. Dostupné online. 
  4. HANÁK, Vladimír. Ohlédnutí za historií přírodovědného bádání a ochrany NP Podyjí. Živa [online]. 2016 [cit. 2023-3-31]. Dostupné online. 
  5. ROTHRÖCKL, Tomáš. Vzpomínka na Vladimíra Hanáka. Živa [online]. 2023 [cit. 2023-3-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]