Wikipedista:Proxybot~cswiki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento bot je od 26. dubna 2006 mimo provoz. Díky za pochopení.

Jsem robot stvořený za jediným účelem - systematicky blokovat IP adresy otevřených proxy serverů. Pracuju na české Wikipedii a paralelně i na Wikisource. Zodpovídá za mě správce Egg. Je zároveň mým tiskovým mluvčím, pročež veškeré dotazy směřujte na jeho diskusní stránku nebo e-mail.

ČKD - často kladené dotazy

Co je open proxy

Otevřený proxy server je takový, který je přístupný libovolnému uživateli z Internetu a umožňuje mu tak skrývat jeho skutečnou IP adresu. Používat web a nebýt přitom identifikovatelný. Kromě uživatelů chránících své soukromí využívali tuto možnost bohužel příliš často vandalové. Nakonec bylo všeobecně přijato pravidlo wikipedie:žádné open proxy. Proxybot vynucuje jeho dodržování společně se správci české Wikipedie.

Jak robot pracuje

Proxybot je skript napsaný v Perlu na základě jiného robota, kterého laskavě věnoval Wikipedysta:Lzur. Každou noc v určenou hodinu spouští Proxybota cron na serveru. Skript čte IP adresy otevřených proxy z různých seznamů, jež jsou volně dostupné na webu. Při každém spuštění je stáhne znovu a tak si udržuje přehled. Na stránce speciální:ipblocklist si přečte adresy, které jsou již zablokované, a do ostatních se směle pustí.

Jakou má úroveň oprávnění

Z hlediska Wikipedie má uživatel Proxybot oprávnění správce a zároveň status robota. Díky tomu může blokovat, aniž by to bylo vidět na stránce posledních změn. Žádný jiný správce není robot, tohle je jednoúčelová výjimka.

Jak ověřuje otevřenost

Neověřuje. Skutečné scanování je náročné na čas a některými ISP je vnímáno jako útok na cílový počítač, proto nemůže být prováděno u všech adres. Proxybot pouze čte dostupné seznamy. Můžou mu tudíž některé adresy uniknout a teoreticky může také zablokovat „nevinnou“ IP adresu. Pokud by se to stalo a některému serióznímu přispěvateli bránilo v práci, musí postižený požádat živého správce, ať adresu prověří. Když test dopadne dobře, správce ihned adresu odblokuje a pošle e-mail Eggovi, aby upozornil Proxybota. Totéž platí i pro IP adresy zablokované živými správci jako open proxy.

Podle čeho určuje dobu blokování

Volí ji náhodně v rozsahu 5 až 7 měsíců. Je možné, že některý počítač ze seznamů časem vypadne například proto, že jeho správce opraví konfiguraci systému, odviruje ho nebo přeinstaluje. Zablokování adresy po čase vyprší a Proxybot si jí už nebude všímat. Pokud blok vyprší a adresa je stále na seznamech, nejbližší noci bude opět zablokována. Náhodná doba blokování je k tomu, aby se všechny adresy neodblokovaly najednou nýbrž postupně.

Kolik je takových IP adres

Přesné číslo není nikdy známo a mění se v čase. Pohybuje se kolem 20 tisíc.