Wikipedista:Popsie8

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Miroslav Šoltész[editovat | editovat zdroj]

Miroslav Šoltész - český trumpetista *18. července 1959[editovat | editovat zdroj]

  • Používá nátrubek č. 17, neznámé značky.

Počátek[editovat | editovat zdroj]

V 10 letech se dostal do dětského orchestru u pohraničníků na Březové u Sokolova

Později hrál na trubku v amatérských kapelách - "TO TRIUMF" a "Sonet".

V roce 1986 - mu do cesty přišel Plzeňský big band a působení v Československém rozhlase Plzeň, orchestr Československé televize Václava Zahradníka a orchestr K. Vlacha, atd.

Profesionální kariéra se dále začala rozvíjet a v roce 1988 - 1989 angažmá v kapele Golem, spolupracoval a doprovázel Petru Janů a Josefa Laufera.

Krátce byl též leaderem Orchestru Gustava Broma

V roce 1990 začal spolupracovat s Karlem Gottem, kdy byl jako jediný trumpetista nedílnou součástí tehdejšího KGB (Karel Gott Band) velkolepých turné po sportovních halách v Československu a Německu. Završení celé úspěšné dekády koncertů bylo v "americké" Carnegie Hall v New Yorku.

Napsalo se[editovat | editovat zdroj]

[1] 22.02.2018


[2] 20.09.2007

Během svého života nahrál mnoho nahrávek populárního i jazzového repertoáru. Zúčastnil se mnoha muzikálových projektů - např. Jesus Christ Superstar. Jazzrock fusion Workshop. S projektem "One night on Brodway" účinkoval na pódiích celé Evropy. Doprovázel světové hvězdy jako jsou Hiram Bullock, James Morrison, Bobby Shew, Dee Dee Bridgewater nebo Arturo Sandoval.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

[3]youtube

Václav Týfa

Václav Zahradník

Karel Gott

V součastnosti[editovat | editovat zdroj]

V současné době je stále aktivním trumpetistou, hrající v různých hudebních tělesech a nadále spolupracuje třeba i s řadou umělců, jako je Václav Hybš, Felix Slováček, Jan Onder a mnoho dalších, působí v divadelních orchestrech např. Divadlo J. K. Tyla v Plzni, v Sokolově je leadrem Big Bandu MDK Sokolov. A jako kantor předává své bohaté a mnoholeté zkušenosti na ZUŠ v Karlových Varech a v Nové Roli.