Wikipedista:Plchavejj/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaroslav Grodl je malíř pracující pod pseudonymem Pure Beauty, kurátora Oblastní galerie v Jihlavě a učitel na střední uměleckoprůmyslové škole Helenín.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Grodl se narodil v roce 1984. Pochází z Čejova u Humpolce. Po základní škole vystudoval SUŠG Jihlava (1999 – 2003) a následně AVU v Praze (2003 – 2009, prof. Vladimír Kokolia a prof. Jiří Sopko). V roce 2007 absolvoval stáž na Akademii der bildendem Künste Mnichov. Od

Umělecká tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jeho přístup k tvorbě staví na jednoduchosti, nesnaží se věci komplikovat. Hlavním tématem je pozice člověka v prostoru, zachycení nálady, situace.  Na svých obrazech zobrazuje ženy v jejich každodennosti, v charakteristickém prostředí města nebo interiéru.  Výtvarným uměním se Grodl zabývá také z pozice odborného kurátora Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Z osobní i profesní pozice se pak angažuje ve snaze pojímat charakter a výraz veřejného prostoru na Vysočině odpovědně, jako odraz naší kulturnosti. Pracuje také ve svém soukromém ateliéru v Jihlavě a restauruje fresky na Křemešníku.

Kritika Olšiaka[editovat | editovat zdroj]

Známý je svou kritikou Michala Olšiaka.

,,Jeho umění je zvrácenost, která nemá ve střední Evropě obdobu. V každé vesnici kolem Žďáru, kde pan Olšiak bydlí, se objevují hororové zrůdy, kterým lidé říkají sochy. Když se vrátím například do barokní doby, ve které tvořil opravdový mistr Giovanni Santini, byly různé cechy, které držely tak říkajíc laťku a které dělaly věci duchovní. Ideově byli zaštítěni vzdělaností, což šlo ruku v ruce s řemeslnou profesionalitou. Obyčejní lidé o tom v podstatě nemohli rozhodovat. A dnes je to přesně naopak. Vesnice potřebuje zvýšit turistický ruch, a tak si na objednávku nechá zrealizovat sochu, kterou navíc naplácne vedle právě zmiňovaných Santiniho skvostů. Placené umění dnešní doby je totiž reklama a vše souvisí pouze s tokem peněz. Pak mi z toho vychází, že umění je asi zbytečnost, když v důsledku stojí ve vesnici místo soch ty Olšiakovy reklamy na turismus. "[1]




  1. WEBMASTER@JIHLAVSKADRBNA.CZ, TRIMA CB Advertisement. Jaroslav Grodl: VysoÄ�ina je region, kde umÄ›ní extrémnÄ› nezajímá. Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a VysoÄ�iny [online]. [cit. 2019-01-25]. Dostupné online.