Wikipedista:Phiwy/Coggabata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Phiwy/Coggabata
Drumburgh Castle, postavený z kamenů římské pevnosti Hadriánova valu
Drumburgh Castle, postavený z kamenů římské pevnosti Hadriánova valu
Základní informace
Výstavbaokolo roku 160
Materiálkámen
Poloha
AdresaAnglieAnglie Anglie
Souřadnice

{{Infobox castrum}}

.

Coggabata, nebo Congavata / Concavata, (moderní název zní Drumburgh) byla římská pevnost Hadriánova valu. Ležela mezi pevností Aballava (moderní název Burgh by Sands) na východě a pevností Mais (Bowness-upon-Solway) na západě. Postavili ji na výšině, z níž se otevírá výhled na rovinatější krajinu na východě a západě a na břeh Solway Firth na severu. Jejím úkolem bylo chránit jižní stranu dvou významných brodů, Stonewath a Sandwath.

Dokument Notitia Dignitatum uvádí jméno pevnosti v podobě 'Congavata'; na bronzovém poháru Rudge Cup s názvy pěti římských pevností má ale podobu 'Coggabata'.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pevnost tvaru obdélníka byla postavena z kamene, přičemž Hadriánův val běžel podél její severní strany. Měřila 82 m od severu k jihu a 96 m od východu na západ, takže zabírala plochu menší než 8 100 m2. Val je v tomto místě široký bezmála tři metry a je také z kamene. Stojí základech staršího valu z hlíny a drnů (Turf Wall). V každé ze čtyř stran pevnosti byla brána a z té severní se vycházelo na druhou stranu valu.

Jak ukázala technologie LIDAR, z pevnosti vedla na jihozápad římská silnice, která ji spojovala s další, blízkou římskou pevností u vesnice Kirkbride.[1]

Přes severní zeď starověké pevnosti stojí panské sídlo Drumburgh Castle, které postavili výhradně z římských kamenů.

Posádka[editovat | editovat zdroj]

Notitia Dignitatum uvádí, že zdejší posádku tvořila Druhá kohorta Lingonů, ale vzhledem k malé velikosti pevnosti šlo jen o jednotku z ní vyčleněnou.

Archeologické nálezy[editovat | editovat zdroj]

V lokalitě probíhaly vykopávky v roce 1899, kdy byla odhalena kamenná pevnost. V jejím severozápadním rohu byla nalezena sýpka.

Vykopávky v roce 1947 ukázaly, že tato kamenná pevnost byla postavena v areálu o něco větší, starší pevnosti, jejíž hliněné hradby byly srovnány se zemí. Původní pevnost zřejmě patřila k počáteční, hliněné podobě Hadriánova valu v hrabství Cumbria, a když jej nahradil val z kamene, postavili z téhož materiálu i pevnost. To by ji zařazovalo přibližně do roku 160 našeho letopočtu.

Římské nápisy - Drumburgh

V blízkosti pevnosti dosud nebyly zjištěny žádné známky civilního osídlení (vicus).

References[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Coggabata na anglické Wikipedii.

  1. Římské silnice v Cumbria, www.romanroads.org

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


[[Kategorie:Cumbria]] [[Kategorie:Starověká římská vojenská architektura]] [[Kategorie:Británie (provincie)]] [[Kategorie:Hadriánův val]]