Wikipedista:Nolanus/Kırklarelická Atatürkova základní škola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Kırklarelická Atatürkova základní škola (turecky Kırklareli Atatürk İlköğretim Okulu) je osmiletá základní škola ve městě Kırklareli v Turecku. Motto školy je „La Soleil de Notre Ville“ (franc. Slunce našeho města). Školní barvy jsou tulipánově červená a tmavě modrá. Ve škole se učí podle běžných tureckých osnov, ale na rozdíl od jiných škol má francouzské třídy, hlavním cizím vyučovaným jazykem je angličtina. Do školy chodí přibližně 1500 dětí, které jsou vzdělávány přibližně 70 učiteli. Škola má 3 budovy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Škola byla původně plánována jako střední a byla otevřena jako „Merkez Ortaokulu“ (Hlavní střední škola)¨, později však byla nedaleko otevřena další škola pojmenovaná „Kırklareli Atatürk İlkokulu“ (Kırklarelická Atatürkova základní škola). Po osmi letech byly tyto dvě školy spojeny a pojmenovány dnešním názvem. Škola se poté stala nejpopulárnější a nejznámější školou v Kırklareli. V současnosti má škola 3 hřiště, 3 laboratoře, hudebnu a 45 tříd.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Škola je umístěna ve farnosti „Karacaibrahim Mahallesi“ vzdáleném od centra města“, většina žáků se do školy musí dopravovat autobusy nebo auty.

Proslulí žáci školy[editovat | editovat zdroj]

Podívejte se taky na[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]