Wikipedista:Nessa124/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tkaní korálků[editovat | editovat zdroj]

Historie zpracování korálků[editovat | editovat zdroj]

Korálky jsou ozdobné předměty vyráběné z různých materiálů, mají nejrůznější tvary a velikosti, které se měnily v průběhu tisíciletí. Jsou opatřeny otvorem a jsou určeny k navlékání.

Za nejstarší nález šperků vyrobených z korálků  jsou považovány náhrdelníky a náramky vyrobené před 75 tisíci lety na jihu Afriky, které obsahovaly korálky z mušlí. Nálezy staré 10 tisíc let pocházejí z Asie (Mehrgahr) a jedná se o keramické kuličky. Také v Tutanchamonově hrobce z konce 2. tisíciletí př. n. l. byly nalezeny výrobky ze skleněných fajánsových perliček, známé jsou i indiánské korálkové šperky. Další doplňky nalézáme i v jiných kulturách v průběhu staletí, nesloužily pouze jako  okrasné předměty, ale také jako talismany, kultovní předměty nebo platidlo.

Největšího rozmachu dosáhla výroba šperků z korálků (perliček) v novověku v Evropě. Jednou  technikou výroby z korálků bylo „sablé“, které vychází ze způsobu vyšívání krajek, nebylo příliš rozšířené. Dále jsou to výrobky šité jehlou (pouze z korálků) nebo vyšívané (na tkanině).

Jinou metodou zpracování korálků bylo pletení, kdy perličky byly předem navlečeny na přízi a v průběhu pletení umisťovány do výrobku. O něco později se setkáváme s háčkovanými výrobky, které využívají podobný princip. Jako poslední technika se objevuje tkaní korálků na stavu.[1]

Tkaní korálků[editovat | editovat zdroj]

Tkaní korálků je technika, která umožňuje vytvářet z drobných korálků (rokajlu) rozličné dekorativní ploché tvary nebo pásky za použití speciálního tkalcovského stavu. Nejčastěji se používá pro výrobu náramků. Korálky jsou vetkány do barevných vzorů  podobných mozaikám.  Umístění každého korálku je předem promyšleno, tvoří různé ornamenty, pruhy, obrazy i písmo nebo jiné symboly. Je možné vytvořit vzory podobně jako ze skleněné mozaiky. Korálky tkáme na speciálním tkalcovském stavu.

Termín tkaní korálků je možné někdy chápat i šířeji (beadweawing), zahrnuje potom také způsob šití korálků v ruce jehlou a nití. Této technice se jinak říká šití šperků. Šít můžeme několika typy stehů – peyotový steh, cihlový steh, žebříčkový steh aj.

Materiál a nástroje[editovat | editovat zdroj]

Při klasickém tkaní používáme drobný rokajl různých barev a stejné velikosti, který navlékáme na speciální návlekové nitě nebo tenké vlasce[2]. Nitě se vyznačují pevností a stálostí tvaru, jejich sílu vybereme podle velikosti korálků.[3] Nitě nesmí pružit, aby nedeformovaly tvar budoucího šperku. V nouzi je možné použít běžné vyšívací bavlnky, ale je nutné počítat s menší živostností a odolností šperku.[4]

Pro ozvláštnění je možné použít i korálky jiných tvarů a velikostí pro netradiční efekty.

Stav na tkaní korálků
Stav na tkaní korálků - celkový pohled

Na tkaní budeme potřebovat ruční tkalcovský stav speciálně určený pro tkaní korálků. Je dlouhý asi 30 cm, široký asi 10 cm, nejčastěji ho stavíme na stůl nebo jinou pevnou podložku. Může být vyrobený ze dřeva, ale i z kovu nebo plastu, setkáme se i s různými improvizovanými stávky[2]. Nit provlékáme pomocí speciální tenké korálkovací jehly určené pro rokajl. Tato jehla může být dlouhá  až 10 (i více) centimetrů[5], aby se na ni vešlo více korálků pro širší náramek nebo široký tkaný šperk.

Budeme také potřebovat rozkreslený vzor náramku, pro který se nejčastěji používá čtverečkovaný papír, přičemž každý čtvereček představuje jeden korálek.[6]

Technika[editovat | editovat zdroj]

Detail tkaní

Na stav napneme osnovu z barevně i materiálově vhodných nití, osnovních nití je o 1 více než bude provlékaných korálků v jedné řadě. Pokud například máme náramek široký 8 korálků, bude napnuto 9 nití, mezi kterými vznikne 8 mezer. Do jehly navlečeme dlouhou útkovou nit a přivážeme ji k první niti osnovy, poté  navlečeme jednu řadu korálků (první řadu z připraveného vzoru).  Nit s korálky natáhneme pod osnovu a prstem korálky vmáčkneme mezi osnovní nitě tak, aby v každé mezeře byl jeden korálek. Nyní se jehlou vracíme zpět a svrchu osnovy nabíráme jeden korálek po druhém. Každý korálek je nyní provlečen dvojitou nití tak, že jedna vede spodem a druhá vrchem osnovy. Nakonec řadu urovnáme a přiměřeně utáhneme. Takto pokračujeme řadu po řadě podle vzoru.

Pokud v průběhu práce dojde útková nit, musíme konec staré i začátek nové niti začistit tak, že je provlečeme již upevněnými korálky různými směry sem a tam, přitom dbáme, abychom nenarušily vzor.

Na konci  náramku zajistíme nitě opět uzlíkem. Ukončení náramku (nebo jiného šperku) je různé – svázáním pomocí uzlíků, zajištění speciálním lepidlem nebo pomocí bižuterních koncovek.[4]

Výrobky[editovat | editovat zdroj]

Tkaný náramek

Nejčastěji se setkáme s tkanými náramky, na stránkách věnovaných ručním pracím můžeme najít řadu návodů a vzorů k použití. Kromě náramků je možné utkat plochý náhrdelník, sponu do vlasů nebo ozdobu, kterou je možné nalepit[7] na oděv či módní doplněk.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Infatuated with beads = Okouzleni perličkami = Les perles, un ravissement = Von Perlen bezaubert = Fascinados por los abalorios. First issue. vyd. Jablonec nad Nisou: [s.n.] 200 pages s. Dostupné online. ISBN 978-80-86397-18-4, ISBN 80-86397-18-1. OCLC 950970125 
  2. a b Tkaní na stávku. blog.rooya.cz [online]. [cit. 2023-05-02]. Dostupné online. 
  3. POWER, Jean. Malé korálky, nápadité šperky. Vyd. 1. vyd. V Praze: Metafora 143 s. s. Dostupné online. ISBN 978-80-7359-428-2, ISBN 80-7359-428-5. OCLC 907531245 
  4. a b Korálky - tkaní. www.vytvarnetechniky.cz [online]. [cit. 2023-04-01]. Dostupné online. 
  5. S.R.O, nubio beads. Korálkovací jehly | nubio. www.nubio.cz [online]. [cit. 2023-05-02]. Dostupné online. 
  6. Korálky - tkaní. www.vytvarnetechniky.cz [online]. [cit. 2023-05-02]. Dostupné online. 
  7. Tkaní na stávku » Měsíčník Rozmarýna - online vydání [online]. [cit. 2023-04-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

https://en.wikipedia.org/wiki/Bead_weaving

https://cz.pinterest.com/ifanakaifanaka/vzory-na-tkan%C3%A9-kor%C3%A1lky/