Wikipedista:Nadační fond ZO/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nadační fond Zlatý oříšek je fundace založená v roce 2012. Převzala organizaci soutěže Zlatý oříšek a navázala na dlouholeté zkušenosti s podporou nadaných a úspěšných dětí v České republice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nadační fond založil v říjnu 2012 Mgr. Jiří Kotmel, syn zakladatelky soutěže Zlatý oříšek Dagmar Kotmelové, která vedla v České televizi redakci pro děti a mládež (mimo jiné spoluautorka populárních dětských televizních pořadů Vega a Magion). Inspirací k založení fondu byl dar Patricie Janečkové, talentované pěvkyně a vítězky soutěže Zlatý oříšek 2010[1], která si přála svou výhru 10 000 korun přenechat potřebnějším dětem.

Nadační fond plně převzal organizaci soutěže Zlatý oříšek v roce 2013.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Nadační fond koncipuje svou činnost tak, aby kromě finanční odměny spojené s oceněním v soutěži Zlatý oříšek byl schopen materiálně podpořit ty děti, které získaly nominaci v některém z ročníků soutěže Zlatý oříšek a hrozí u nich promarnění jejich úsilí a potenciálu kvůli nedostatku finančních prostředků v rodinách, kde vyrůstají. Ve spolupráci s veřejnými institucemi, médii, sponzory a dárci pak pro tyto děti přináší nové šance a příležitosti [2][3], ale také vytváří takové ekonomické podmínky, aby se mimořádné schopnosti těchto dětí mohly dále rozvíjet [4] a nepromarnil se jejich obrovský potenciál[5].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TELEVIZE, Česká. Zlatý oříšek 2010. Česká televize [online]. [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. 
  2. Notebook pro talentovaného Kubíka. Darujme.cz [online]. [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. 
  3. Jakub Janoušek - Zlatý oříšek. www.zlatyorisek.cz [online]. [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. 
  4. Společně s Alza.cz pomáháme nadaným dětem.. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  5. Nadační fond Zlatý oříšek. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]