Wikipedista:Mojmir13/Bacalar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pevnost San Felipe Bacalar

Bacalar ( španělsky: [bakaˈlaɾ] je správním sídlem a největším městem v oblasti Bacalar v mexickém státě Quintana Roo, asi 40 km severně od Chetumalu, Při sčítání lidu v roce 2010 mělo město 11 084 lidí. V té době bylo ještě součástí Othón P. Blanco a po Chetumalu bylo jeho druhým největším městem.

Název Bacalar pravděpodobně pochází z Majských jazyků a znamená „obklopen rákosím“.[1] Název lokality je doložen z doby příjezdu Španělů v 16. století.

Bacalar je také název laguny. Tato laguna se nachází na východní straně města.

Bacalar byl v předkolumbovské době městem mayské civilizace. Bylo to první město v regionu, které se španělským konquistadorům[2] podařilo v roce 1543 dobýt a udržet. V roce 1545 zde Gaspar Pacheco s pomocí Juana de la Camara založil španělské město s názvem Salamanca de Bacalar. Oblast jižní poloviny dnešní Quintana Roo byla řízena z Bacalaru generálním kapitánem Yucatánu v Méridě .

Bacalarská laguna
Bacalarská laguna

Poté, co bylo město v 17. století vypleněno piráty, byla v roce 1729 dokončena pevnost de San Felipe Bacalar, kterou je možno navštívit dodnes.

V roce 1848 měl Bacalar asi 5000 obyvatel. V roce 1848 během Kastovní války v Yucatánu město dobyli přívrženci majského náboženského hnutí Chan Santa Cruz Maya, nazývaní Cruzoob. Město bylo znovu dobyto Mexičany až v roce 1902.

Bacalar byl v roce 2006 pojmenován Pueblo Mágico - Kouzelné městečko.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bacalar na anglické Wikipedii.

[[Kategorie:Category:Mexické obce]]

  1. See entry under "Bak Halal", in Bolles (1997), based on the Cordemex Mayan–Spanish dictionary (Barrera Vásquez et al., 1991).
  2. Conquista. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 17878642.