Přeskočit na obsah

Wikipedista:Mareček Eger/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
AnnetteHanshavv
Annette Hanshaw - Radio Digest, November 1930

Catherine Annette Hanshaw (18. října 1901 – 13. března 1985) byla americká zpěvačka Jazz Age. Byla jednou z nejpopulárnějších rozhlasových hvězd konce 20. a počátku 30. let. Do roku 1934 se prodalo přes čtyři miliony jejích desek.

Za svou desetiletou nahrávací kariéru nahrála asi 250 stran.  V anketě časopisu Radio Stars z roku 1934 získala titul nejlepší populární zpěvačka ( Bing Crosby byl zvolen nejlepším mužským populárním zpěvákem). Druhé místo obsadila Ethel Shutta, třetí místo Ruth Etting a čtvrté místo Kate Smith.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Catherine Annette Hanshaw se narodila 18. října 1901 v New Yorku. Narodila se do relativně dobře situované rodiny, zpívala v hotelech vlastněných jejím otcem a předváděla noty v rodinném hudebním obchodě v Mount Kisco v New Yorku.

Její profesionální hudební kariéra byla zahájena, když Annette dostala zaplaceno, aby zpívala na večírcích. V roce 1926 se začala věnovat rozhlasové práci a nahrála stále existující demo pro Pathé, které se doprovázelo na klavír. Během následujících dvou let natočila nahrávky pro Pathé Actuelle a Perfect, včetně stran s Red Nicholsem, Miffem Molem, Philem Napoleonem, Joe Venutim, Eddie Langem, Adrianem Rollinim a dalšími. Její smlouva v Pathé skončila v roce 1928, ale v roce 1929 se provdala za výkonného ředitele Pathé Hermana „Wally“ Rose.

V roce 1928 začala nahrávat pro Columbia a její dceřiné společnosti Harmony, Diva a Velvet Tone. Většina jejích nahrávek byla pro dceřiné společnosti a velká část (zejména když nabídla svou záhadnou imitaci Helen Kane) byla pseudonymní.

Její lahodný, nedotčený styl zpěvu popíral prudký, sebekritický perfekcionismus a krutou plachost. Své desky, nyní vysoce ceněné sběrateli, považovala za „strašné“. „Byl jsem velmi nešťastný, když je propustili. Často jsem plakal, protože jsem si myslel, že jsou tak chudí.“ Od roku 1929 pravidelně pracovala v rádiu, navzdory téměř ochromujícímu strachu z mikrofonu. "Moc se bojím, že selžu a nebudu zpívat nejlépe, jak umím." Předpokládejme, že bych měl kašlat. Předpokládejme, že jsem nedostal ten správný tón. A všichni ti lidé poslouchají."

Annette Hanshaw modelling
Annette Hanshaw modelling

Po úspěchu v takových pořadech, jako je The Maxwell House Showboat a soustavně se umisťovala na předních místech nebo blízko nich v průzkumech oblíbenosti rádia, ukončila Annette Hanshaw v roce 1934 veškeré profesionální nahrávání a v roce 1937 zcela opustila rádio. Stále zpívala pro vlastní potěšení a domácí nahrávky. existuje její zpěv takových písní jako „Fly Me to the Moon“. Kromě příležitostných rozhovorů si téměř padesát let bedlivě udržovala své soukromí.

Pozdější roky[editovat | editovat zdroj]

Annette Hanshaw zemřela po dlouhé nemoci 13. března 1985. V následujících letech ji nové vydání jejích nahrávek na CD představilo nové a vděčné generaci fanoušků. V roce 2008 byla její hudba nedílnou součástí oceňovaného celovečerního animovaného filmu Niny Paley Sita Sings the Blues.

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

Sbírky Hanshawových nahrávek byly vydány na CD u Sensation Records v roce 1999. Další oživení zájmu nastalo v roce 2008 použitím Hanshawovy hudby v animovaném filmu Sita Sings the Blues , který převypráví indickou epickou báseň Rámájana z pohledu Sity od z ní odehrávat scény do vystoupení Hanshawa.

Po mnoho let se věřilo, že Hanshaw se narodila v roce 1910.  Syncopated Times uvádí její narozeniny 18. října 1901 v New Yorku.  Její synovec, Frank W. Hanshaw III, potvrdil, že v jejím rodném listě je rok 1901, přičemž poslední dvě čísla roku byla převedena, pravděpodobně samotnou Hanshawovou, aby obrala roky o její skutečný věk.

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

https://syncopatedtimes.com/catherine-annette-hanshaw/