Wikipedista:MakovaPanenka/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jan Kunovský - akademický malíř

absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde studoval v letech 1978 – 1985 u prof. Čepeláka. Je typem umělce renesanční doby, schopného obsáhnout širokou škálu tvůrčích prostředků.

Realizoval vice než devět desítek samostatných výstav. Mimo jiné např. v Petrohradě,  v Soulu,  či v Praze. Je zastoupen v soukromých sbírkách v Paříži, Londýně či Vancouveru. Jeho obrazy můžeme najít ve sbírkách a galeriích naší republiky, ve sbírkách Ministerstva kultury a Památníku písemnictví. Účastnil se mnoha kolektivních výstav v Čechách i v zahraničí. Je autorem více než padesáti performancí.

Jan Kunovský již řadu let spolupracuje s předními osobnostmi souboru  Baletu Národního divadla v Praze  (zejména s primabalerínou Terezou Podařilovou).  Na komorní scéně Divadla Kolowrat společně uvedli výtvarně-taneční báseň Sirael, která byla vybrána do programové struktury akce „Praha – evropské město kultury “ . Legenda o Sirael  inspirovala Kunovského k novým performancím, které uvedl v mnoha českých galeriích a representativních prostorech,  například na Pražském hradě v Rudolfově galerii.

Dalšími úspěšnými projekty jsou: Theatrum Mundi na venkovních balkonech  Národního divadla  v Praze, či Eniel na pražském Vyšehradě. Dále např. performance v arcibiskupském zámku  Kroměříži,   či v Národní galerii  Praze (klášter Sv. Anežky české)

Na základě těchto úspěchů byl natočen pro Českou televizi jeho autorský film Sirael.

Aktuálně se věnuje projektu Nebezpečná setkání, pro který se stalo inspirací baletní představení Valmont. V rámci tohoto projektu již realizoval řadu výstav. V dubnu 2017 byl  cyklus prezentován i v rámci komponovaného večera na zámku Křtiny.