Wikipedista:LosÚkolosÍKáTos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

BCAA - jedná se o rozvětvené aminokyseliny (B-Branched C-Chain A-Amino A-Acids) jsou pouze 3: Leucin, Isoleucin a Valin.


Historie

Prvními „spotřebiteli“ větvených aminokyselin byli nemocnice, potažmo jejich klienti. BCAA se podávaly intravenózně, aby u pacientů stimulovaly proteinovou syntézu.

V 80tých letech se na BCAA zaměřila pozornost odborníků na sportovní výživu, kteří předpokládali kladný vliv těchto aminokyselin na sportovní výkonnost, speciálně na produkci energie, ochranu svalové hmoty a její následný nárůst.

Tyto teze byly v praxi potvrzeny, navíc se u Leucinu projevil kladný vliv na produkci růstového hormonu a inzulínu.


Využití BCAA

1) Pro zkvalitnění hmoty(dávají se před a po tréninku)-ale spíše pro pokročilé jedince s již nabudovanou svalovinou, ženy a nebo pro závodníky – podíl na samotné výstavbě svalů je totiž malý.

2) Do posledního období před soutěží. Komplexní aminokyseliny se pro kondičně posilujícího člověka hodí lépe právě díky úplnějšímu složení, ale opět – nehodí se moc do objemu, hodí se spíše do rýsovacího období, kdy je nutné co nejvíce očistit zdroje stavebních látek a naopak vynechat proteiny.


BCAA jsou vhodné nejen na ochranu, ale také pro regeneraci svalů. Na lepší regeneraci svalů se spíše používá Glutamin.


Rozdíl: Protein x BCAA

Aminokyseliny jsou stavebními prvky bílkovin(proteinů), které jsou spojeny peptidickými vazbami. Každá bílkovina, kterou člověk přijme v potravě se v zažívacím traktu rozštěpí na kratší řetězce až nakonec na jednotlivé aminokyseliny, které mohou proniknout dál do krevního systému, ale větvené aminokyseliny BCAA je tělo schopné využít jako zdroj energie ve chvíli když jsou mu již jiné zdroje nedostupné. Například při nízko sacharidových dietách nebo náročných trénincích. Mají tak ochrannou funkci, kdy místo spalování vlastních svalů, jsou spalovány právě ony. Proto se mají užívat asi 30 minut před tréninkem a taky na urychlení regenerace těsně po tréninku v dávce kolem 6 gramů a víc.


Dávkování

BCAA je vhodné podávat v malých dávkách v průběhu dne společně s proteinovým jídlem aby tak byla zaručeno jejich maximální vstřebání a využití. Je důležité mít stále na paměti celkově přijaté množství bílkovin v jednorázové dávce, neboť lidský organismus je schopen v daný okamžik efektivně zpracovat maximálně 30 - 40 gramů čistého proteinu. Další vhodné období je zhruba 1 - 2 hodina před fyzickým výkonem. Tato dávka nejenže šetří vlastní zásoby BCAA, ale udržuje stabilní hladinu testosteronu. Dávka BCAA ihned po ukončení fyzického výkonu napomáhá rychlejší regeneraci. Vytrvalostní sportovci, jejichž výkon přesahuje několik hodin, mohou konzumovat BCAA i v samotném průběhu fyzické zátěže.