Wikipedista:Libor Macháček/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tokyo big sight[editovat | editovat zdroj]

Tokyo big sight (東京ビッグサイト, Tōkyō Biggu Saito) je kongresové centrum nacházející se v okresu Ariake, speciálního obvodu Koto, Tokio, které provozuje společnost Tokyo Big Sight Inc. Někdy je také vzhledem ke své poloze označováno jako "Ariake". Otevřena byla v roce 1996 jako nástupce Tokijské mezinárodní veletržní haly v Harumi, Čuo. Tokijská mezinárodní veletržní asociace a Tokijské mezinárodní obchodní centrum (obě financované tokijskou metropolitní vládou) pokračovaly ve správě a provozu zařízení z jeho předchůdce v Harumi, ale v roce 2003 byly obě organizace sloučeny a název byl změněn na Tokyo Big Sight Inc..[1] Se zastavěnou plochou 185 000 m2 a výstavní plochou 115 000 m2 (včetně dočasných výstavních hal) je největším kongresovým centrem v Japonsku.

Tokyo big sight (Tokyo international exhibition centre)
Účel stavby

Výstaviště

Základní informace
Současný majitelTokyo Big Sight Co., Ltd.
Poloha
Adresa3-chōme-11-1 Ariake, Koto City, Tokyo 135-0063, Japan

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Koncem 80. let 20. století byl podpořen projekt tokijské metropolitní subcentrum na nábřeží (臨海副都心, Rinkai futoku-shin) a objevila se myšlenka vybudovat mezinárodní výstaviště v oblasti Jižního Ariake rozšířením a přemístěním mezinárodní veletržní haly Harumi. Po otevření v roce 1996 se počet akcí neustále zvyšoval a v roce 2015 dosáhl rekordního počtu 16,05 milionu návštěvníků. Na druhou stranu v roce 2010, kdy se míra obsazenosti blížila svému limitu a Tokio bylo vybráno jakožto místo konání Olympijských her. Proto byla v roce 2016 dokončena Východní nová výstavní budova a v roce 2019 Jižní výstavní budova. Ty rozšířily výstavní plochu z 80 000 m2 v době otevření na 115 000 m2. Přestože se jedná o největší kongresové centrum v Japonsku, je 36. největší na světě a 14. největší v Asii (první tři místa jsou všechna v Číně) a má přibližně čtvrtinovou velikost Messegelände Hannover (cca 460 000 m2) v Německu, které je k roku 2022 největším kongresovým centrem na světě.

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

Konferenční budova

Skládá se z konferenční budovy, východní výstavní budovy, Východní nové výstavní budovy, západní výstavní budovy a jižní výstavní budovy, přičemž konferenční budova je známá svým jedinečným designem. Je také známá díky soše "Saw, Sawing" (Claes Oldenburg & Coosje van Bruggen), která byla oceněna cenou BCS za vynikající architektonické dílo.

Východní výstavní budova

Konferenční budova[editovat | editovat zdroj]

Centrální objekt spojující východní a západní výstavní halu. Z hlavní vstupní haly ve druhém patře vychází vyzdvižený chodník, který spojuje nádraží Tokyo Big Sight Station, terminálu Ariake a zelenou cestu směrem k Nádraží mezinárodního výstaviště (国際展示場駅, Kokusai-Tenjijō-eki). V severní hale vedoucí k Východní výstavní hale se nachází Mezinárodní konferenční sál s kapacitou 1 000 osob, 22 zasedacích místností různých velikostí a komerční prostory a restaurační část. Jako opatření, které má zabránit poškození solí vzhledem k poloze v Tokijském zálivu, jsou charakteristické obrácené trojúhelníkové stěny konferenční budovy vyrobeny z titanu značkou TranTixxii pod společností Nippon Steel, čímž byl zachován estetický vzhled budovy v době jejího dokončení.

Východní výstavní budova[editovat | editovat zdroj]

Celkem šest výstavních hal, každá o rozměrech 90 x 90 metrů, je umístěno naproti sobě v celé galerii. Každou ze tří hal lze propojit odstraněním příček. Druhé patro galerie je lemováno restauracemi. Vstupní hala je od ní relativně vzdálená, a proto se na spojovacím chodníku nachází travelátor. Plocha Východních výstavních budov 1-6 je 51 380 m2.

Východní nová výstavní budova[editovat | editovat zdroj]

Výstavní budova, která zahájila provoz v říjnu 2016. Z hlediska značení je součástí Východní výstavní budovy, ale byla postavena samostatně a je přes silnici spojena s východními halami 3 a 6. Jedná se o jednopodlažní budovu se dvěma různě velkými halami - Východní hala 7 o rozloze 11 680 m2 a Východní hala 8 o rozloze 3 080 m2 - které lze propojením spojovacích prostor mezi nimi využít jako jednu halu. Výstavní plocha východní nové haly 7 a 8 je 14 760 m2.

Západní výstavní budova[editovat | editovat zdroj]

V 1. a 4. patře jsou čtyři haly, 2 haly v 1. patře mjí tvar písmene L a obklopují atrium (výstavní plocha: 2 000 m2), zatímco 4. patro se skládá ze dvou hal a střešní výstavní plochy (výstavní plocha: 6 000 m2). Ze vstupní haly ve 2. patře vede eskalátor na střešní výstavní plochu ve 4. patře a vnější schodiště na střešní výstavní plochu ve 4. patře. Pro některé akce lze západní haly 1 a 2 a atrium využít společně. Výstavní plocha Západní haly 1-4 je 29 280 m2 (bez atria a střešní výstavní plochy).

Jižní výstavní budova[editovat | editovat zdroj]

Tato výstavní budova byla postavena na místě venkovní výstavní plochy jižně od Západní výstavní budovy, otevřena byla v červenci 2019 a je přímo napojena na halu ve druhém patře nebo na střešní výstavní plochu ze Západní výstavní budovy. Stejně jako Západní výstavní budova má čtyři sály, dva v přízemí a dva ve čtvrtém patře, přičemž každé patro lze propojit a využívat jako jeden sál. Na severní straně se nachází infostánek, v němž je umístěno obchodní centrum, konferenční místnosti a restaurace. Na jižní straně se nachází sedmi-podlažní parkovací dům (kapacita 349 běžných vozidel a 8 míst pro vozíčkáře). Výstavní plocha jižní části 1-4 je 20 000 m2.

Hala Ariake

Výstavní hala Ariake (Ariake GYM-EX)[editovat | editovat zdroj]

Výstavní hala, která byla zrekonstruována z gymnastického stadionu Ariake, jenž byl postaven pro gymnastické soutěže na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020. Provozuje společnost Tokyo Big Sight. Výstavní plocha činí přibližně 9 400 m2.[2][3]

Významné výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • Tokijský autosalon (Mezinárodní autosalon. Celá výstava byla vyhrazena na téměř tři týdny, včetně přípravy a demontáže, a celkový počet návštěvníků byl největší na výstavišti).
  • Comic Market (známý také pod názvem Comiket, největší světový veletrh Doujinshi. Koná se dvakrát ročně v období kolem Obonu a na konci roku, kdy je rezervována celá výstavní hala).
  • Japonský mezinárodní veletrh obráběcích strojů (zkráceně JIMTOF).
  • Tokijská mezinárodní výstava dárků (koná se dvakrát ročně v únoru a v září).
  • Jarní výstava JAPAN IT WEEK (největší japonská výstava informačních technologií. Souhrnný název sestávající z několika specializovaných výstav).
  • Smart Energy WEEK (největší japonská výstava o nových energií).
  • NIKKEI MESSE (největší asijská komplexní výstava o distribučním průmyslu, obchodech a rozvoji měst).
  • FOODEX JAPAN (největší asijská komplexní výstava o potravinách a nápojích).
  • AnimeJapan (dříve Tokyo International Anime Fair) (jedna z největších anime akcí na světě).
  • Beauty World Japan Tokyo (komplexní výstava kosmetiky, péče o nehty, kosmetického vybavení a dalších kosmetických produktů).
  • INTERPET (největší japonská akce a výstava pro průmysl domácích zvířat).
  • FOOMA JAPAN (největší světová komplexní výstava o výrobě potravin).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 会社概要|会社情報|東京ビッグサイト(東京国際展示場). www.bigsight.jp [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 
  2. 東京ビッグサイト、五輪使用の「有明展示場」23年春開業. 日本経済新聞 [online]. 2022-08-09 [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. (japonsky) 
  3. 有明展示場(有明GYM-EX※)の開業について | 2022年 | 東京ビッグサイト(東京国際展示場). www.bigsight.jp [online]. [cit. 2023-11-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Tokyo Big Sight oficiální stránky