Wikipedista:Kyjaad00/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bezobalové obchody[editovat | editovat zdroj]

Bezobalové obchody (eng. Zero-Waste grocery store, Packaging-free supermarket, Bulk foods store) jsou v posledních letech rozvíjejícím se konceptem prodejen. Jsou zde k zakoupení zejména trvanlivé suché potraviny (Bulk foods), ale i čerstvé ovoce a zelenina, některé chlazené výrobky, koření a také čisticí prostředky a další sortiment běžných drogerií.

Koncept bezobalových obchodů se snaží být v souladu se zásadami Zero Waste života (česky Život bez odpadů), jehož filozofií je mimo jiné i předcházení vzniku odpadů a jejich společným cílem je udržitelný způsob života naprosto šetrný k přírodě a životnímu prostředí. Jelikož je nulový odpad spíše ideálním cílem, je vizí prodejen spíše redukce a opětované používání či recyklace materiálů používaných k balení a uskladnění výrobků.

Podobně jako ve zmiňovaných Bulk Stores jsou potraviny v Bezobalových obchodech uskladněny v nádobách velkého objemu, že kterých si zákazník nabírá požadované množství do vlastních (např. zavařovacích či tupperware) nádob. Naplněné nádoby se nakonec zváží, přičemž je z váhy odečtena váha samotné nádoby.

V obchodech se většinou spoléhá na férové chování zákazníků, hlavně co se týče dodržování hygienických opatření, a i přes rostoucí zájem o tento způsob nakupování nedochází k problematickým situacím, které by na tento nápad vrhaly špatné světlo. Fungování obchodů narušila v roce 2020 pandemie koronaviru, která v některých zákaznících vyvolala obavy z nákupu a na několik týdnů provoz prodejen úplně zastavila.

Celkově se nápad po světě rozšiřuje zhruba v letech 1998-2002,[1] kdy byla založena Mezinárodní zero-waste aliance (Zero Waste Internation Alliance, ZWIA).[2] V roce 2008 přišla Bea Johnson[3] jako první s plánem přeměnit chod své domácnosti na bezodpadovou.[4]

Výhody bezobalových obchodů[editovat | editovat zdroj]

Nakupování v obchodech produkujících minimální množství odpadu je šetrné k životnímu prostředí, jelikož používané obaly jsou znovu používány a planeta tak není zatěžována přebytečným materiálem.[5]

Kromě environmentálních aspektů je u určitých potravin významná i nižší cena, jelikož u některých potravin se platí tzv. „za obal“. Ceny potravin se liší v závislosti na jejich kvalitě a ceny, kterou určují dodavatelé.[6]

Ve srovnání s potravinami v supermarketech je v bezobalových prodejnách dbáno na kvalitu produktů, kdy jsou preferovány potraviny s certifikacemi např. Bio či Organic. Kvalita je pro provozovatele tzv. "bezobaláčů" prioritou, soustředí se na lokální potraviny a osvědčené kvalitní farmáře a pěstitele.

Bezobalové obchody v ČR[editovat | editovat zdroj]

V České republice byl první bezobalový obchod otevřen v roce 2015 v Praze neziskovou organizací Bezobalu.[7] Bezobalový prodej, který je v počátku založen na komunitním prodeji je postupně rozšiřován širší veřejnosti a nabývá na oblíbenosti. Organizace Bezobalu v roce 2020 otevřela v Praze již třetí pobočku a ve městech napříč celou republikou se koncept šíří. V Brně je v současnosti již jedenáct a celkově jich u nás najdeme více než osmdesát.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související stránky[editovat | editovat zdroj]

Bea Johnson

Bulk foods

Bulk purchasing

Organic certification

Packaging waste

Udržitelnost

Zero waste (cz)

Zero Waste (eng)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zero waste. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 976592148. 
  2. Zero Waste International Alliance [online]. [cit. 2020-09-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Bea Johnsonová. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 17939038. 
  4. Home. Zero Waste Home [online]. [cit. 2020-09-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. About Us. Unpackaged [online]. [cit. 2020-09-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. EMPRECHTINGER, Franz. The packaging-free supermarket - trend or future?. www.lead-innovation.com [online]. [cit. 2020-09-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Bezobalu.org. Bezobalu [online]. Bezobalu.org [cit. 2020-09-09]. Dostupné online. 
  8. Bezobalový. Bezobalový [online]. [cit. 2020-09-10]. Dostupné online.