Wikipedista:Krejciz/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zaniklá vesnice Kří

Patrné zbytky středověké vesnice a dobře viditelné tvrze (sídla venkovské drobné šlechty) ze XiV. století. Objekt je v lese u osady Kersko. V současné době je součástí obce Hradištko v okrese Nymburk ve Středočeském kraji.[1]

Název Kří[editovat | editovat zdroj]

Název Kří je odvozen z křovin, které v době založení tvrze rostly v okolí.[2]

Památková hodnota[editovat | editovat zdroj]

V lese ztracená vesnice Kří patří k zachovalým památkám své kategorie. Vidíme obrysy osady včetně půdorysů jednotlivých domů, zajímavé je i spojení vesnice s tvrzí.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Zaniklá středověká osada Kří leží v lese zvaném Kersko na jih od obce Hradištko. V lese se dochovaly téměř nepatrné vyvýšeniny - pozůstatky středověkých domů postavených ve dvou dlouhých řadách táhnoucích se ve směru sever / jih. Při pečlivém pozorování je možno rozeznat i obrysy jednotlivých domů. Z tvrze je dodnes dochován tvrzištní pahorek, obehnaný vodním příkopem. V současné době je chráněna archeologická lokalita a pozemek, kde vesnice leží. Vesnice s tvrzí pravděpodobně zanikla v roce 1420 kdy okolí Poděbrad plenila uherská vojska císaře Zikmunda.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Památkový katalog - 1000129800 - tvrziště a zaniklá ves Kří, archeologické stopy. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2019-04-03]. Dostupné online. 
  2. Polabí: Výlet Kerským lesem, tvrziště - motte na Kří, menhir - 1.2.1016 – hajenas – album na Rajčeti. hajenas.rajce.idnes.cz [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. 
  3. S.R.O, Hrady cz. tvrz Kří, Hradištko. www.hrady.cz [online]. [cit. 2019-04-03]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Bronislav Kuba "O zaniklé vesnici Kří" vlastní náklad 2016[1]

  1. Kniha o Kersku | Lesní ateliér Kuba. www.lesniatelierkuba.cz [online]. [cit. 2019-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální stránky obce Hradištko