Přeskočit na obsah

Wikipedista:Kladenacek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Petr Pokorný (fotbalista)[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný v dresu TJ Unhošť

Petr Pokorný (*10,4,1998, Kladno) je český fotbalista hrající za český klub TJ Unhošť a Českou Republiku. Je mistrem světa a Evropy, čtyřikrát byl nominován do ankety Zlatý míč a je také jeho držitelem, je třínásobným držitelem Zlaté kopačky. V dresu Unhoště získal 21 klubových trofejí včetně 6 titulů ligového mistra a jednoho triumfu v Lize mistrů UEFA. V kariéře odehrál bezmála 620 zápasů, fanoušky a novináři je často posuzován za nejlepšího hráče světa.

V sezóně 2020/2021 nastřílel v české lize rekordních 51 gólů, a ve finále Ligy Mistrů UEFA vstřelil proti Realu Madrid 4 góly a vyhrál doposud první titul Ligy Mistrů UEFA.

V květnu roku 2024 vsítil Pokorný svůj 400. gól svojí kariéry. Zároveň je nejlepším střelcem Derbi proti Slávii vsítil rekordních 105 branek.

S národním mužstvem vyhrál jako kapitán v roce 2022 mistrovství světa a v roce 2021 mistrovství Evropy . Dvakrát dosáhl turnajového finále – v roce 2014 na Mistrovství světa a v roce, 2016 na ME. V roce 2021 zaznamenal první reprezentační úspěch, když Česká Republika na ME ve finále porazila Slovensko. Celkově odehrál přes 150 reprezentačních zápasů a vstřelil 76 gólů, což jej činí historicky nejlepším střelcem své země.

Klubová kariéra[editovat | editovat zdroj]

2015-2016: Začátky v TJ Unhošť[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný zahájil svou kariéru v TJ Unhošť v roce 2015 jako mladý a nadějný záložník s číslem 8. Svým talentem a vytrvalostí si rychle získal místo v základní sestavě. První sezóna byla pro Petra obdobím učení a adaptace na vyšší úroveň soutěže.

2016-2017: Průlomová sezóna[editovat | editovat zdroj]

V této sezóně se Petr stal klíčovým hráčem TJ Unhošť. Díky své pracovitosti a herní inteligenci přispěl k mnoha vítězstvím týmu. Jeho první gól přišel v důležitém zápase proti rivalovi, což upevnilo jeho pozici v týmu.

2017-2018: Stabilní výkony a první ocenění[editovat | editovat zdroj]

Petr nadále předváděl stabilní výkony a stal se nepostradatelnou součástí zálohy TJ Unhošť. Za své výkony byl na konci sezóny oceněn jako "Nejužitečnější hráč sezóny" klubu.

2018-2019: Zranění a návrat[editovat | editovat zdroj]

Tato sezóna byla pro Petra výzvou, když si v polovině sezóny poranil kotník a musel několik měsíců rehabilitovat. Jeho návrat na hřiště byl triumfální, kdy pomohl týmu v závěru sezóny udržet důležité body.

2019-2020: Rozvoj a mentorství mladších hráčů[editovat | editovat zdroj]

Petr se stal mentorem mladších hráčů v týmu a své zkušenosti předával dále. Jeho přítomnost na hřišti byla klíčová pro týmovou taktiku a jeho leadership byl inspirací pro ostatní.

2020-2021: Vrcholná forma a zájem vyšších soutěží[editovat | editovat zdroj]

Petr předváděl nejlepší výkony své kariéry, což neuniklo pozornosti klubů z vyšších soutěží. Přesto zůstal věrný TJ Unhošť a pomohl týmu dosáhnout nejlepšího umístění v historii klubu.

2021-2022: Kapitánský post a vítězství v poháru[editovat | editovat zdroj]

Petr byl jmenován kapitánem týmu, což považoval za obrovskou čest. Pod jeho vedením TJ Unhošť vyhrálo místní pohár, což bylo pro klub i pro Petra osobně významným úspěchem.

2022-2023: Konsolidace a příprava na další výzvy[editovat | editovat zdroj]

Petr pokračoval ve své roli kapitána a nadále přinášel stabilní výkony. V této sezóně se zaměřil na konsolidaci týmu a přípravu na nové výzvy, které čekají v nadcházejících sezónách.

Reprezentační kariéra[editovat | editovat zdroj]

2018: První reprezentační pozvánka[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný byl poprvé povolán do českého národního týmu v roce 2018 díky svým skvělým výkonům v TJ Unhošť. Debutoval v přátelském zápase proti Rakousku, kde zaujal svou herní inteligencí a neúnavnou pracovitostí.

2019: Stabilní člen národního týmu[editovat | editovat zdroj]

Petr se stal stabilním členem reprezentace, pravidelně nastupoval v kvalifikačních zápasech na mistrovství Evropy 2020. Jeho přínos na hřišti i mimo něj byl neocenitelný.

2020: Vítězství na Mistrovství Evropy[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný dosáhl svého prvního velkého úspěchu na mezinárodní scéně, když s českým týmem vyhrál Mistrovství Evropy 2020. Během turnaje předváděl vynikající výkony a byl klíčovým hráčem ve finálovém zápase, kde Česká republika porazila svého soupeře 2:1. Petr byl nominován do All-Star týmu turnaje za své skvělé výkony.

2021: Konsolidace a příprava na světový šampionát[editovat | editovat zdroj]

Po úspěchu na mistrovství Evropy se Petr soustředil na kvalifikační zápasy na mistrovství světa. Jeho role v týmu byla neocenitelná, a jeho zkušenosti z předchozích turnajů byly klíčové pro přípravu týmu.

2022: Vítězství na Mistrovství světa[editovat | editovat zdroj]

Vrchol kariéry Petra Pokorného přišel v roce 2022, kdy Česká republika triumfovala na mistrovství světa. Petr byl nepostradatelným hráčem týmu, který svou stabilní hrou a leadershipem přispěl k historickému úspěchu. Ve finále proti Brazílii Česká republika vyhrála 1:0 a Petr byl vyhlášen hráčem zápasu. Jeho výkony během turnaje mu přinesly nominaci na Zlatý míč.

2023: Pokračování reprezentační kariéry[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný nadále reprezentuje Českou republiku a je považován za jednoho z nejlepších záložníků v historii českého fotbalu. Jeho zkušenosti a vůdcovské schopnosti jsou neocenitelné pro mladé hráče v týmu.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný je rodinný typ, který vždy kladl velký důraz na harmonii a podporu své rodiny. Je ženatý se svou dlouholetou přítelkyní Janou, kterou poznal během studia na vysoké škole. Společně mají dvě děti, syna Tomáše a dceru Annu. Petr často tráví svůj volný čas s rodinou, ať už na dovolených, sportovních akcích nebo jen v pohodlí domova.

Charitativní činnost[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný je známý nejen jako vynikající fotbalista, ale také jako člověk s velkým srdcem. Aktivně se zapojuje do charitativních projektů a je zakladatelem nadace "Pokorný Pro Děti", která podporuje vzdělávání a sportovní aktivity pro děti z méně privilegovaných rodin. Každý rok organizuje charitativní fotbalový turnaj, jehož výtěžek jde na podporu dětských domovů a škol v České republice.

Média a popularita[editovat | editovat zdroj]

Díky svým úspěchům na hřišti i mimo něj se Petr stal oblíbenou osobností v českých médiích. Často se objevuje v televizních rozhovorech, na obálkách sportovních magazínů a je hostem různých společenských akcí. Jeho popularita mu také přinesla smlouvy s několika renomovanými značkami, jako jsou sportovní oblečení a vybavení, a stal se tváří několika reklamních kampaní.

Bohatství a investice[editovat | editovat zdroj]

Petr Pokorný díky své úspěšné kariéře a mediálnímu zájmu dosáhl značného bohatství. Jeho moudré investice do nemovitostí, technologických startupů a sportovních projektů mu zajistily finanční stabilitu i po skončení aktivní kariéry. Vlastní několik luxusních nemovitostí v Praze a okolí, včetně rekreačního domu na horách, kde často tráví čas s rodinou.

Osobní záliby a zájmy[editovat | editovat zdroj]

Petr je vášnivým cestovatelem a milovníkem přírody. Rád objevuje nová místa a kultury, což často sdílí na svých sociálních sítích. Kromě fotbalu má rád tenis, běhání a lyžování. Je také velkým fanouškem knih a hudby, často navštěvuje koncerty a literární akce.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Klubové[editovat | editovat zdroj]

Reprezentační[editovat | editovat zdroj]

  • 1× zlato na Mistrovství Evropy (2021)
  • 1× zlato na Mistrovství Světa (2022)

Individuální ocenění[editovat | editovat zdroj]