Wikipedista:Keply/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Keply/Pískoviště
MístoRokycany
Souřadnice
Webová stránkahttp://www.hvr.cz
Map

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni je příspěvkovou organizací Plzeňského kraje.

V současné podobě existuje od 01.července 2016, kdy Hvězdárna v Rokycanech převzala pracoviště zrušené Hvězdárny a planetária Plzeň. Počátkem roku 2017 byla činnost rozšířena o provoz mobilního digitálního planetária.

Zabývá se především popularizací astronomie a příbuzných oborů, např. kosmonautiky. Pro veřejnost pravidelně pořádá přednášky, pozorování oblohy a další akce[1]. Vážnější zájemci mají možnost navštěvovat kurzy a kroužky a účastnit se pozorovacích víkendů na hvězdárně, či letního astronomického praktika - Expedice. Hvězdárna disponuje dalekohledem o průměru půl metru[2], který slouží jak pro odborné pozorování, tak i pro návštěvníky. Především pro školy slouží mobilní digitální planetárium. Jeho výhodou je možnost instalace v tělocvičnách škol a dalších podobných prostorech, takže je možné jej využít i při akcích pro veřejnost. Hvězdárna se každoročně účastní akcí typu Dny vědy a techniky, Noc vědců[3], nebo veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje - ITEP.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FOTO: Apollo startovalo z Rokycan v 15:32 [online]. Rokycanský deník, 22.07.2019 [cit. 2020-06-08]. Dostupné online. 
  2. Hvězdárna v Rokycanech se pyšní sedmým největším dalekohledem v zemi [online]. iDNES [cit. 2020-06-08]. Dostupné online. 
  3. Hvězdárna v Rokycanech [online]. [cit. 2020-06-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]