Wikipedista:Katie52/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Synagoga Heřmanův Městec[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Synagoga v Heřmanově Městci

Předchůdkyní dnešní budovy byla barokní synagoga postavená v roce 1760. Do nynější novorománské podoby byla přestavěna v roce 1870. Vyprojektoval a postavil ji známý východočeský architekt František Schmoranz. Až do doby německé nacistické okupace sloužila k původním účelům. Poté sloužila synagoga nějaký čas jako skladiště německé armády.

Za synagogou byla roku 1862 postavena jednopatrová budova, která sloužila jako škola. Ta tu fungovala do roku 1909.

Až po roce 1989 se město Heřmanův Městec ujalo rekonstrukce židovských památek a zároveň zde začala působit Společnost ochránců židovské kultury. A v roce 1991 se synagoga, ale také budova bývalé židovské školy, přilehlý dvojdomek a židovský hřbitov zapsaly do seznamu státních kulturních památek.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Po rekonstrukci byla synagoga 25. listopadu 2001 slavnostně otevřena a zároveň byla v budově bývalé židovské školy vernisáží zahájena výstava děl výtvarných umělců Heřmanoměstecka. Od té doby se v synagoze koná spoustu koncertů od Základní umělecké školy nebo koncerty různých zpěváků (například Radky Fišarové). Dále se tu konají i jiné kulturní akce, svatební obřady, také vyřazování a oceňování žáků Základní a Základní umělecké školy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

[1] [2]