Přeskočit na obsah

Wikipedista:JosifCS/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vesmírný testovací program (Space Test Program, STP) je hlavní poskytovatel kosmickýchých letů pro vědecké a technologické mise spadající pod Ministerstvo obrany Spojených států amerických. STP je podřízen Ředitelství pro pokročilé systémy a vývoj, které je podřízené Centru vesmírných a raketových systémů spadající pod Letectvo Spojených států amerických. V rámci STP je náklad vynášen jako náklad k Mezinárodní vesmírné stanici, jako sekundární náklad, nebo jako vyhrazený start nosné rakety.

Minulé aktivity[editovat | editovat zdroj]

2001[editovat | editovat zdroj]

Během srpna raketoplán Discovery při misi STS-105 úspěšně dopravil materiálový experiment pro ISS (MISSE), který byl umístěn na vnější část ISS. MISSE byl první materiálový experiment umstěný na vnější straně ISS. STS-105 navíc při svém návratu dopravil zpět na zem experiment MACE II, co ž byl první experiment na ISS.

Dne 30. září vypustil STP ve spolupráci s NASA misi Kodiak Star na raketě Athena I. Byl to první orbitální start z ostrova Kodiak na Aljašce. Navíc při vynesení satelitu Starshine III byly vypuštěny i tři malé satelity Ministerstva obrany USA, které testovali nové technologie.

STP a Ředitelství kosmických plavidel Výzkumné laboratoře letectva USA vyvinuly adaptér pro sekundární náklad pro raketové nosiče vyvinuté v rámci programu EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle), na který mohlo být umístěno až šest mikro satelitů o hmotnosti 181 kg.

V prosinci 2001 vynesl raketoplán při misi STS-108 experiment SIMPLEX (Shuttle Ionospheric Modification with Pulsed Localized Exhaust), který prostřednictvím pozmeních radarových stanic sledoval poruchy v ionosféře vzniklé zážehy motorů raketoplánu.

2002[editovat | editovat zdroj]

SIMPLEX letěl znovu při misi STS-110 v dubnu 2002. STP také pracovala na získání ročního prodloužení licence na rádiové frekvence pro experiment Picosat, který letěl v září 2001 při misi Kodiak Star.

2003[editovat | editovat zdroj]

Dne 6. ledna 2003 STP společně s Námořní výzkumnou laboratoří USA vypustili satelit Coriolis, který startoval v rámci snahy o snížení rizika při statru satelitu NPOESS na raketě Titan 23G.

2007[editovat | editovat zdroj]

Dne 9. dubna 2007 bylo v rámci sdíleního startu vyneseno na nízkou oběžnou dráhu raketou Atlas V šest následujích satelitů:

Satelity byly umístěny na adaptéru ESPA (Evolved Expendable Launch Vehicle Secondary Payload Adapter).

2008[editovat | editovat zdroj]

Satelit C/NOFS (Communications/Navigation Outage Forecasting System), který startoval 16. dubna 2008 byl řízen STP.

2010[editovat | editovat zdroj]

Třetí start rakety Minotaur IV, známý jako STP-S26, proběhl 20. listopadu 2010. Byl to 26. start malého nosiče v celkově čtyřicetileté historii programu STP. Raketa úspěšně odstartovala z kosmodromu KLC (Kodiak Launch Complex). Užitečný nákad byl vypuštěn ve výšce 400 km a zahrnoval satelit STPSat-2. Horní stupeň rakety následně demonstroval vynesení balastního nákladu na dráhu ve výšce 1200 km.

2013[editovat | editovat zdroj]

Dne 19 listopradu 2013 byl vypuštěň satelit STPSat-3, který byl kopií satelitu STPSat-2.

2014[editovat | editovat zdroj]

Budoucí aktivity[editovat | editovat zdroj]

STP-2[editovat | editovat zdroj]

STP-3[editovat | editovat zdroj]