Wikipedista:Jenda69/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Biliran[editovat | editovat zdroj]

Lokace ostrova na Filipínách.

Biliran (Cebuano: Lalawigan sa Biliran; Waray-Waray: Probinsya han Biliran; Tagalog: Lalawigan ng Biliran) je ostrovní provincie na Filipínách, která se nachází v regionu Eastern Visayas (region VIII). Biliran je jednou z nejmenších a nejnovějších provincií v zemi. Dříve sub-provincie Leyte[1], to se stalo nezávislou provincií v roce 1992.


Biliran leží necelý kilometr severně od ostrova Leyte. Pevná spojnice most-hráz přes ostrov Poro spojuje provincii s Leyte. Jeho hlavním městem je obec Naval na západním pobřeží ostrova

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Biliran má celkovou rozlohu 536,01 kilometrů čtverečních (206,95 čtverečních mil), což z něj činí čtvrtou nejmenší provincii na Filipínách[2]. Ostrov leží u severního pobřeží ostrova Leyte přes Biliranský průliv. Na jihovýchod je Carigara Bay, na severovýchod je Samarské moře a přes toto moře je Samar. Na západě je Visayanské moře a Masbate leží 30 kilometrů na severozápad. Provincie se skládá ze dvou hlavních sopečných ostrovů: hlavního ostrova, který se také jmenuje Biliran a Maripipi, menšího ostrova na severozápad. Mezi další menší ostrovy patří Higatangan a Dalutan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]