Wikipedista:Jaromír Koudelák/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

M-Aktion ve Francii[editovat | editovat zdroj]

Nábytková činnost neboli Möbel-Aktion[1] (pro Möbel-Aktion zkratka M-Aktion) byla organizace pro rabování majetku židů, kteří uprchli a nebo byli deportováni. Jedná se o majetek deportovaných či uprchlých židů z Francie, Holandska či Belgie, který byl vyrabován mezi lety 1942 až 1944.

Jednalo se převážně o nábytek a vybavení, které bylo sváženo do Německa, kde tyto kusy byly použity jako zásoby pro domy poškozené válkou.

Počet vypleněných domů v Paříži[editovat | editovat zdroj]

V Paříži se počet vypleněných domů vyhoupl přibližně na 38 000[1]. Z domů byl odebrat obsah tvořený nábytkem a vybavením.

Intenzita plenýrování[editovat | editovat zdroj]

Z Paříže se do Německa přesunulo mezi dvě stě až tři sta nákladních vagónů za týden. Tyto vagóny se často nakládaly na nádraží v Aubervilliers[2], toto město se rozléhá severně od Paříže.

Pracovní skupina Reichstlera Rosenberga a Dienststelle Westen[editovat | editovat zdroj]

Portrét Petra-Pitt Milwarda v domě Alfonse Kanna

Začátkem okupace v Paříži roku 1940 začala konfiskace židovského majetku[1], která se zaměřovala zpočátku na známé umělecké sbírky rodiny Rothschildů, Alfonse Kanna[3] a Davida-Weilla.

Rozsah škod při rabování[editovat | editovat zdroj]

Škody vzniklé při plenění židovských domů a celá problematika z důvodu velikosti M-Aktion a možnosti pro německé obyvatele nábytek prodat dále je velice málo probádana a prozkoumaná.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku M-Aktion na anglické Wikipedii.

  1. a b c HO, Gitta. Mobilisation of moveable assets: Objects designated for the art trade from the National Socialist plundering of the “M-Aktion.” Jouenal for art market studies. 2018, roč. 2018, č. 2, s. 14. ISSN 2511–7602.
  2. Aubervilliers. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 23654401. 
  3. Alphonse Kann. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1165898571. 
  4. DEUTSCHLANDFUNKKULTUR.DE. "M-Aktion" im Dritten Reich - Wie die Nazis Möbel zu Geld machten. Deutschlandfunk Kultur [online]. [cit. 2024-04-21]. Dostupné online. (německy)