Wikipedista:Jan Grimm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jan Nepomuk GRIMM (1947 v Praze), sudetský Němec, publicista pod různými pseudonymy. Mateřština: němčina & čeština.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Naše rodina pochází původně ze Švýcarska (von Grimm). V 15. století odešla do Bavorska a posléze do Čech. Usadila se v Bochově (Bochau) u Karlových Var. Moji předkové byli povětšině ředitelé stříbrných a rudných dolů tak jako podnikatelé (Jáchymov, Liberec, Kutná Hora etc.) Moji přímí příbuzní pocházejí z Kutné Hory (Kuttenberg), kde jim ještě v 19. století patřilo několik domů a jeden palác. Měli tam rovněž manufakturu na výrobu špendlíků a podobného zboží.

Profese[editovat | editovat zdroj]

Pracoval jsem 1975 - 1989 se Zdendou Herlem-Stoltem a Jeníkem Buquoyem v Sender Freies Berlin (západoberlínský vysílač) jako volný korespondent. Doktor Buquoy tam měl vynikající reputaci a všeobecně platil jak jeden z nejlepších expertů přes Východní Evropu (Ostblock). Tehdá jsme samozřejmě nevěděli, že byl od roku 1981 britským zpravodajským důstojníkem (poručík). Měl tedy přístup k těm nejlepším východoevropským pramenům. To my jsme neměli. Jenom jsme se divili, odkud to bere - a ona mu to berlínská britská "Military Inteligence - 6, Berlin-Charlottenburg" šoupala rovnou do ruky. V současné době jsem jenom překladatelem (angličtina - francouzsština-němčina).

Záliby[editovat | editovat zdroj]

Trvale žiji v Německu. Jinak se zdržuji často v Česku, Švýcarsku a ve Francii. Ve Francii jsem nejraději. Jezdím tam na koni a chodím na hony (Normandie).