Wikipedista:Jakubdrastich2/Pískoviště26

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
GeoGuessr
Základní informace
VývojářAnton Wallén
Datum vydáníKvěten 2013
Žánrwebová hra
Herní módysingleplayer, multiplayer
[www.geoguessr.com Oficiální webové stránky]

GeoGuessr je webová hra vytvořená a vydaná švédským programátorem Antonem Wallénem 9. května roku 2013.[1] Hra využívá technologii Google Street View, jež hráči zobrazuje náhodně vybrané lokace, ve kterých se musí zorientovat a zjistit, kde se daná oblast nachází. Od roku 2015 je hra dostupná také pro iOS.[2] GeoGuessr je využíván i ve školství; při jeho hraní totiž hráči aktivně využívají své zeměpisné znalosti.[3]

Herní režimy[editovat | editovat zdroj]

Užívání latinky i cyrilice může hráčovi naznačit, že se nachází v Srbsku

Battle Royale[editovat | editovat zdroj]

V režimu Battle Royale mezi sebou soupeří skupina o deseti hráčích. Cílem je co nejrychleji uhodnout zobrazenou lokaci, přičemž poslední hráč vypadává. Celkově má na uhodnutí správné lokace tři pokusy, které když zvolí nesprávně, ze hry vypadává. Jednou za zápas je hráči umožněno zobrazit si nápovědu na principu 50:50, kdy se hádajícímu zobrazí dva státy, které si jsou geopoliticky podobné (např. stejným písmem, jazykem či polohou); špatné uhodnutí vede opět k diskvalifikaci ze zápasu. Na uhodnutí lokace mají hráči omezený čas. Před vstupem do hry je možné si vybrat, jestli chce hráč hádat pouze stát, anebo přesnou polohu.

Daily Challenge[editovat | editovat zdroj]

Daily Challenge zobrazí hráči pět lokací z celého světa, kdy má tři minuty na to, aby uhádl lokaci. Nejvyšší skóre, kterého může hráč dosáhnout je 5000 bodů. Po vyhodnocení se může srovnat s ostatními hráči.

Explorer[editovat | editovat zdroj]

Režim Explorer je velmi podobný režimu Daily Challenge s tím rozdílem, že hráči se nezobrazují lokace z celého světa, ale může si z mapy světa vybrat jakýkoliv stát dostupný v Google Street View. Celkově se opět zobrazí pět různých lokací z hráčem vybrané země. Nejvyšší skóre, kterého může hráč dosáhnout je taktéž 5000 bodů, avšak úspěšnost je ke konci ohodnocena medailemi — bronzovou, stříbrnou anebo zlatou.

Streaks[editovat | editovat zdroj]

Smyslem režimu Streaks je uhodnout co nejvíce lokací v řadě. Hráč není nikterak omezen časem a lokace mohou být z celého světa. Pokud se hráč nesplete, potom je teoreticky možné hrát donekonečna.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KEATING, Joshua. Foreign Policy [online]. [cit. 2021-07-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MILLER, Shannon Mcclintock. The Library Voice [online]. 2015-12-19 [cit. 2021-07-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Around the world: 10 tools that help classrooms connect | Insight Canada. web.archive.org [online]. 2019-04-10 [cit. 2021-07-06]. Dostupné online. (anglicky)