Wikipedista:Jakub Grulich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jakub Grulich, student 1 LF UK, je na Wikiskriptech autorem článků z oblasti lékařství (především neuroanatomie, neurofyziologie), na Wikipedii autorem především článků z oblasti historie a archeologie; např. Údolí thráckých králů, Perperikon.

Je absolventem bakalářského studia klasické archeologie a religionistiky na FF UK, kde těžištěm jeho zájmu bylo klasické řecko (od dob archaických po helénismus) a mínójská kultura. Metodologickým východiskem pro zkoumání těchto kultur a jejich náboženství byla strukturální antropologie a kognitivní religionistika. Práce k tématu: Identifikace míst kultického dění v mínójských palácích a městech (Praha, UFAR, 2013). Bakalářská práce: Problém aplikace metody kognitivní religionistiky při interpretaci antických mysterijních kultů. Vedle svých studijních povinností působí v součastnosti na 1. LF UK jako výukový asistent v praktických cvičeních z lékařské fyziologie a v centru medicínských simulací 1. LF UK, příležitostně také jako demostrátor pitevních cvičení na Anatomickém ústavu 1. LF.

Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
en-3 This user has advanced knowledge of English.
de-3 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf hohem Niveau.
fr-1 Cet utilisateur dispose de connaissances de base en français.
Wikipedisté podle jazyka

Již na gymnásium se zabýval studiem česko-německých vztahů a problematikou německé menšiny v českých zemích především v období 2. světové války a těsně po ní. K tomuto tématu napsal odborné práce "Budou rozpuštěni jako cukr v kávě", pojednávající o životě neodsunutých Němců v ČSR v letech 1945 - 1953, a "Vzpomínky ze zapomnění", která se týká německé menšiny na šumpersku a zachycuje metodou oral history výpovědi několika pamětníku. Tato posledně jmenovaná práce byla oceněna v soutěži COHA o nejlepší studentskou práci v oboru orální historie v kategorii středoškolských prací druhým místem.

Poslední napsaná práce na gymnásiu nese název "Nové objevy ve staré Thrákii". Některé informace a fotografie z této práce byly využity také při tvorbě několika internetových stránek na Wikipedii. Tato práce poskytuje čtenáři přehled o starších i těch nejnovějších archeologických objevech v Bulharsku, které jsou jak zasazovány do kontinuálního dějinného vývoje tak jsou jim v práci věnovány samostatné kapitoly.