Wikipedista:JStepanka/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kostel sv. Marka v Markovicích[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Markovický kostel je pozdně románská stavba z roku 1732. Původně byl postaven na místě kaple. Později byl kostel zasvěcen svatému Markovi a byla přidána samostatně stojící zvonice. Dříve byl samostatně stojící budovou, poté se ale stal součástí obce Markovice. Zpočátku neměl svůj vlstní hřbitov, ale o několik let později se stal součástí.

Rekonstrukce a opravy[editovat | editovat zdroj]

V roce 1745 se však zbortila klenba a o několik let později v roce 1771 kostel zasáhl blesk a následně vyhořel. Následovala oprava, kde byl do opraveného zabudován hlavní oltář s vyobrazením patrona. Roku 1829 byl pravděpodobně přenesen zvon z kostela svatého Jana Křtitele v Chrudimi.

Současná funkce a poloha[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Obci Markovice kde kostel stojí je z roku 1349. Markovice jsou předměstím města Chrudim a vedla jimi důležitá dopravní a obchodní stezka mezi Chrudimí, Heřmanovým Městcem a Čáslaví. Kostel tedy stojí na kopci v severozápadní části Markovic a je viditelný ze vzdálenosti 10km. Je obklopen rozsáhlým hřbitovem a díky své věži ve tvaru hranolu je výrazně nepřehlédnutelný. Svou trvalou funkci a faráře však postrádá a tak se zde konají bohoslužby pouze o významných křesťanských svátcích. Vybavení kostela bylo několikrát vykradeno, a proto je budova v interiéru velmi chudá, jak by ze na první pohled z vnějšku nemuselo zdát. Zůstaly zde jen varhany a z původních dvanácti obrazů a maleb na stěnách se zachovaly pouze čtyři. V přední části se nachází chudě zdobená kazatelna a oltář. O kostel se ale nikdo trvale nestará a tak zevnitř chátrá.


[1]

Kostel sv. Marka(Markovice)
  1. 1.Pavel Vítek, 2014