Wikipedista:JCH1009/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

plk. Bohumil Pešta[editovat | editovat zdroj]

plk. Bohumil Pešta (14. září 1912 - 3. prosince 1973) byl důstojník československé armády. Za druhé světové války velel na Příbramsku jednomu z oddílu partyzánské skupiny Smrt fašismu velitele kpt. Olesinského.

Boje u Příbrami:[editovat | editovat zdroj]

Ještě před příjezdem hlavních sil Rudé armády vyrazili z Příbrami proti hitlerovskému opěrnému bodu v okolí Milína a Slivice dne 11. 5. 1945 partyzáni ze skupiny Smrt fašismu a členové revoluční gardy pod velením sovětského parašutisty npor. Michaila Stěpanoviče Marčenka.

Jeden oddíl postupoval ke Slivici od Brodu, další od Jeruzaléma a třetí od Hájů. Údajně chtěli zabránit hitlerovcům v útoku na Příbram. Dle jiné verze zamýšleli při průzkumu bojem odhalit nepřátelské pozice a tyto informace poskytnout blížící se sovětské armádě. V okamžiku, kdy se dostali tito bojovníci do palebného pásma německých zbraní, stali se snadnými terči protivníka. Jejich postavení bylo kritické, v podstatě beznadějné. Padlo zde 17 partyzánů, což byl takřka každý třetí muž. [1]

Věznění:[editovat | editovat zdroj]

V roce 1949 byl zatčen tehdejším komunistickým režimem a odsouzen ke 25 letům vězení. V letech 1953-1960 byl vězněn na Bytízu. Propuštěn byl po 11 letech v roce 1960, díky hromadné amnestii.

Zemřel 3. prosince 1973 na podlomené zdraví, kvůli dlouhodobému věznění v krutých podmínkách.

  1. Pomník konce 2. světové války | Spolek pro vojenská pietní místa. www.vets.cz [online]. [cit. 2021-05-12]. Dostupné online.