Přeskočit na obsah

Wikipedista:Helena Židková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Olga Šmídová[editovat | editovat zdroj]

(11. 6. 1964 Český Těšín – 28. 11. 2022) byla ostravská skladatelka, hudební pedagožka a sbormistryně.

Fotografie je ve vlastnictví rodinného archivu Olgy Šmídové a její pozůstalosti. Foceno v sále ZUŠ E. Marhuly v Ostravě-Mariánských Horách v roce 2015.

Vyjma působení v rodném Petřvaldě u Karviné byla dlouhodobě svázána s Ostravou. V letech 1979–1985 studovala Státní konzervatoř v Ostravě (absolutorium ve dvou oborech: skladba u Milana Báchorka, dirigování u Jaromíra Podešvy). Během studia skladby obdržela 3. cenu ve skladatelské soutěži Generace v roce 1983 (skladba Sonáta pro klarinet a klavír). Vyučovala na několika ostravských ZUŠ, nejdéle však na ZUŠ Edvarda Runda Slezská Ostrava (1985–2018), rovněž v ZUŠ Eduarda Marhuly v Ostravě-Mariánských Horách (1999–2021), kde učila hru na klavír, elektrické klávesové nástroje, skladbu a hudební nauku, nicméně největší radost jí přinášela výuka skladby.

Během této doby její žáci získávali za své skladby celou řadu předních ocenění v rámci národních skladatelských soutěží. V průběhu pedagogické činnosti Olgy Šmídové byla přijata řada studentů, které učila hudební teorii, skladbu a případně klavír, na umělecké či pedagogické střední školy, konzervatoře nebo také vysoké školy. Mezi její žáky, jež vyučovala ve své kompoziční třídě, v pěveckém sboru či v rámci hudební přípravy na umělecké školy, patří nynější učitelé hudby (Iva Petříková, Eliška Panáčová, Kateřina Sabová, dcery Alena Šmídová a Helena Židková), hudební muzikologové (např. doc. Vladimír Maňas), koncertní umělci (Jan Martiník či Martina Bačová) a hudební skladatelé (Veronika Boráková nebo Pavel Nesit).

Jako skladatelka byla v pozdějším věku přijata mezi členy Asociace hudebních umělců a vědců Tvůrčího centra Ostrava. Ve své kompoziční práci byla ovlivněna pedagogickou a sbormistrovskou činností. Řadu svých skladeb je určena dětem nebo pěveckým sborům. Spolupracovala s několika hudebními umělci, ale také s pěveckými tělesy, např. se Sborovým studiem Permoník, s Ostravským dětským sborem nebo pěveckým ansámblem Notabene. Na přání sbormistryň vzniklo několik jejích děl. Pro účely koncertu v rámci festivalu Hudební současnost vytvořila pro ansámbl Notabene pěvecký cyklus Život ženy pro ženský sbor (části: Sedmikráska, Nestíhám, Ráda tě mám, premiéra: 10. 11. 2021, Šikmý kostel v Karviné). "Interpretace takového cyklu není vůbec jednoduchá. Je nutno si uvědomit všechny kontexty obsažené jak v textu, tak v melodickém pojetí." [1]

Olga Šmídová zesnula 28. 11. 2022 v Ostravě na následky srdečního onemocnění.[1]

Výběr z díla[editovat | editovat zdroj]

Komorní skladby

Sonáta pro klarinet a klavír

Dialogy pro flétnu a klavír

Marhulkovské fanfáry pro žesťové kvinteto a malý buben

Písně

Srdíčko pro maminku (píseň pro děti)

Notová osnova (píseň pro děti)

Ufoní rodina (píseň pro děti)

Volný pád

Příteli jediný

Sbory

Život ženy pro ženský sbor (písňový cyklus)

Pohádkové písničky pro dětský sbor a klavír (cyklus písní)

Vánoční písničky pro dětský sbor a klavír (písňový cyklus)

Jmenovánky veršovánky pro dětský sbor a klavír (cyklus písní)

Kolotoč pro dětský sbor a klavír (samostatná píseň)

Instruktivní klavírní tvorba

Klavírní čítanka pro nejmenší muzikanty

Lidové písně pro začátečníky


Zdroje

MAZUREK, Jan a Karel STEINMETZ. Ostravská hudební kultura od konce 19. století do současnosti. Ostrava: Ostravská univerzita, Pedagogická fakulta, 2010, s. 132. ISBN 978-80-7368-776-2.

KUSÁK, Jiří, Jan MAUREK, Anna NEUWIRTHOVÁ, Karel STEINMETZ a Šárka ZEDNÍČKOVÁ. Ostravský hudební život po roce 1945. Ostrava: Repronis, 2008, s. 71. ISBN 978-80-7368-575-1.

STEINMETZ, Karel, Jan MAZUREK, Jiří KUSÁK a Pavla OLŠAROVÁ. Ostrava hudební: Vývoj hudební kultury jednoho města v posledních 160 letech. Ostrava: Ostravská univerzita, Pedagogická fakulta, 2013, s. 131. ISBN 978-80-7464-664-5.

ŠEVČÍKOVÁ, Veronika. Skladatelská soutěž Generace a její matiné jako součást ostravského mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. In: Hudební festival jako fenomén hudební kultury 20. století: sborník z 24. ročníku muzikologické konference Janáčkiana: (Ostrava 14. a 15. června 2000). Ostrava: Ostravská univerzita, 2002, s. 98, 99. ISBN 80-7042-215-7.

GOGELOVÁ, Zora. Instruktivní klavírní dílo skladatelů spjatých s Ostravou. Brno, 2013. Bakalářská práce. Janáčkova akademie múzických umění v Brně.

  1. STŘÍLKOVÁ, Daniela. Nová sborová tvorba ostravských skladatelek na festivalu Hudební současnost 2021 z hlediska sbormistrovské interpretace. Teoretické reflexe hudební výchovy [online]. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, 2021-04-01 [cit. 2021-04-01]. Dostupné online.