Přeskočit na obsah

Wikipedista:Filip Klíma/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Měšťanský dům čp. 3 (Pelhřimov)[editovat | editovat zdroj]

Měšťanský dům čp. 3

Měšťanský dům čp. 3 se nachází v okresním městě Pelhřimov, na náměstí Tomáše Garrigua Masaryka. Dům nalezneme na severozápadní straně náměstí, uprostřed řady šesti domů, kterých je součástí i radnice města Pelhřimov. Tuto stavbu nalkezneme zapsanou i v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Do objektu není nyní umožněn běžný přístup. Dnešní využití má dům jako obchod, který je v přízemí a jinak je v soukromém majetku.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Název měšťanský dům si vysloužil, jelikož sloužil pro bydlení bohatší vrstvy měšťanů. Nejstarší část domu pochází ze 14. století. Přestavbou na přelomu 15. a 16. stoleí získlal nynější podobu půdorysu domu. Další přestavba se uskutčnila po roce 1561, vdůsledku velkého požáru a konec výstavby je zaznamenán nad levým obloukem klenby podloubí je v kameni s tzv. merkou, iniciály a letopočtem obnovy 1566 po požáru. Neví se však zda je kámen opravdu původní nebo z vedlejšího domu. V roce 1878 bylo zazděno podloubí, ale při celkových rekonstrukcích bylo podloubí odkryto.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

První výstavba probíhala v době renesance, ale dům prošel více stavebními slohy. V objektu jsou zachovány gotické sklepy (kamenné a cihelné). Přízemí je do renesančního stylu, jako většina domu. Významnou změnou slohu si dům prošel v roce 1766 po dalším požáru, kdy dům dostal barokní fasádu. Ovšem průčelí a bohatě zdobený štít, už je opět jiný styl a to klasicistický.

Fotky[editovat | editovat zdroj]

baroko klasicistická fasáda


podloubí s obchodem