Wikipedista:Filda Krátký/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soubor:Snímek obrazovky 2021-03-22 173829.png
Subnautica: Below Zero

Subnautica: Below Zero[editovat | editovat zdroj]

Subnautica: Below Zero je otevřená, akční, dobrodružná survival hra, vytvořená a publikovaná Unknow Worlds Entertainment. Je to pokračování hry Subnautica, která byla vydána v lednu 2018.

Subnautica: Below Zero bude plně vydaná na PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series a Nintendo Switch 14. května 2021. Byla vydána v předběžném přístupu pro Microsoft Windows a macOS na platformách Steam a Epic Games v lednu 2019.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Subnautica: Below Zero je survival dobrodružná hra zasazená do otevřeného světa a hrána z first-person perspektivy. Hráč ovládá výzkumníka, ktery studuje místní prostředí nedalekého mimozemského zařízení na planetě 4546B[1]. Stejně jako jeho předchůdce je cílem hráče prozkoumávat okolí a přežít v mimozemském prostředí a zároveň plnít cíle, aby se urychlil děj hry. Hráči shromažďují suroviny, staví nástroje, staví základny a ponorky a mohou na sebe vzájemně působit s místní faunou.

Hra se odehrává převážně v podvodním prostředí, ale stejně jako u jejího předchůdce jsou zde významné pozemní oblasti, které je třeba prozkoumat. Existuje více proskoumatelných struktur k nalezení jak nad zemí, tak pod vodou, které slouží jednak jako klíčová místa pro příběh, ale také pro plány, které hráč může najít pro výrobu. Ve hře je den-noc cyklus, který ovlivňuje viditelnost a dynamické počasí, které dále ovlivňuje viditelnost, jako je vítr sníh, mlha a krupobití. Tato hra navíc přináší nové předměty, jako je čelovka, detektor minerálů a podpůrná nádrž s kyslíkem.[2]

Kromě vracejících se mechanik, jako je zdraví, hlad a žízeň, mají nyní hráči měříč teploty, který se aktivuje, když jsou na souši. Pokud je hráč vystaven drsnému počasí, začne se u něj rozvíjet podchlazení. Tomu lze zabránit nalezením úkrytu v jeskyních nebo budovách, použitím rostlin, nebo nástrojů, které hráče mohou zahřát a vytvořením vhodného vybavení pro přežití, které hráči umožní zůstat venku v drsném počasí po delší dobu.

Na začátku nové hry musí hráči vybrat režim obtížnosti [3] z následujících čtyř:

  • přežití - hráč musí zvládat zdraví, hlad, žízeň, kyslík a teplotu. Po smrti se znovu objeví, ale některé položky jsou z inventáře ztraceny.
  • volná hra - jako přežití, ale bez hladovění a žízně.
  • Hardcore - režim Přežití pouze s jedním životem. Bez hlášení nedostatku vzduchu
  • Kreativní - zdraví, hlad, žízeň, kyslík a teplota jsou deaktivovány, jsou zpřístupněny všechny plány a nejsou potřeba žádné materiály pro výrobu. Kromě toho jsou k dispozici ponorky, podmořský kluzák, mobilní loděnice, nůž, baterka, konstruktor, skener a propulzní dělo. Nepotřebují zdroj energie a na nemohou být poškozeny (pokud je hráč úmyslně nepoškodí).

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Příběh Below Zero ještě nebyl dokončen, jelikož hra je stále v předběžnám přístupu. Každopádně nějaké části příběhu se dají hrát i v nedokončené verzi hry.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Tato hra je vyvíjena společností Unknown Worlds Entertainment. Původně byl představen jako balíček obsahu pro původní Subnauticu (2018), ačkoli se jeho rozsah významě rozšířil, což vedlo Unknown Worlds k vydání Below Zero jako samostatný produkt. Přes toto to nebylo považováno za úplné pokračování Subnautici. Tato hra byla oznámena v srpnu 2018 a do předběžného přístupu byla vydána 30. ledna 2019. Plná verze má být vydána pro Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X a Series S a Nintendo Switch 14. května 2021. Tato hra má ve srovnání s originálem větší důraz na vyprávění příběhu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1], Fiktivní planeta.
  2. [2], Nádrž s kyslíkem.
  3. [3]