Přeskočit na obsah

Wikipedista:Eliška Machanová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Boykin španěl je středně velké plemeno psa , španělský chovaný k lovu divokých krůt a kachen na břehu řeky Wateree v Jižní Karolíně ve Spojených státech . Je to státní pes Jižní Karolíny , kde byl objeven a dále rozvíjen lovci v 1900s. 1. září je den Boykin Spaniel v Jižní Karolíně.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Boykin Spaniel je jen nepatrně větší než anglický kokršpaněl, ale mnohem těžší přes šířku těla. Výška v kohoutku u mužů se pohybuje od 15,5 - 17 ins (39,4 - 43,18 cm) a hmotnosti 30 - 40 liber (13,6 - 18,2 kg). Ženy jsou menší, 14 - 16,5 ins (35 - 41,91 cm) a 25 - 35 liber (11,4 - 15,9 kg). Kupující by si měli být vědomi velikosti a hmotnosti v rodokmenu štěněte před výběrem chovatele, pokud je velikost jejich faktoru při výběru psa. Tradičně je jeho ocas ukotven ve věku tří dnů, přičemž zůstává 1/3 délky. Oči jsou poutavé a jasné. Barva se pohybuje od brilantního zlata po tmavý jantar. Štěňátka budou mít mléčné modro-zlaté až oranžové oči až do několika měsíců. Barva srsti pochází z jater nebo čokolády (odstíny hnědé.)

Délka a hustota srsti se velmi liší v důsledku rozmanitosti plemen, které tvoří nedávné pozadí tohoto plemene. Srst je plochá až mírně kudrnatá, středně dlouhá, jemné vlasy s lehkým ostružinem přijatelným na nohou, nohou, ušima, hrudníkem a břichem. Délka je obvykle 1-2 centimetry po celém těle. Několik krevních linií hodí kratší, rovné kabáty podobně jako labradorský retrívr . Střípání na uších, na hrudi, přes skrz a po nohách může mít velmi malou až středně hustou a dlouhou délku. Feathering může mít na slunci bledou zlatou až žluťavou barvu, zejména na uších, a neměla by být penalizována. Upravené psy by měly mít minimální odizolování nebo ořezání, s mírným tvarováním kolem hlavy a horní linie. Někteří jedinci mají topknot jako Llewellin Setter. Typy polí jsou často oholeny a neměly by být penalizovány, pokud mají dostatečnou délku k ochraně pokožky. Nesprávné holení vede k tomu, že některé vrstvy vznikají s nadměrným zbarvením, blednutím nebo zbarvením. Bílé znaky jiné než známka na hrudi nebo bílá značka na hrudi, která je více než 60% šířky hrudníku, diskvalifikují štěňata od registrace do společnosti Boykin Spaniel  ačkoli americký Kennel Club a United Kennel Club neumožňuje odmítnutí registrace z důvodů konformace.  Bílá na prsty nebo hrudníku je čistě kosmetická vlastnost a neovlivní schopnost ani zdraví psa.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První Boykin španěl, nebo předchůdce dnešního plemene, byl údajně malý pes, který se spřátelil s bratrem, který se přišel s bankéřem od svého domova k první presbyteriální církvi v Spartanburgu v Jižní Karolíně kolem roku 1900. Alexander L. White (1860-1942 ) miloval malého psa a vzal si ho domů. Poté, co pes ukázal nějakou schopnost získat, White poslal psa nazývaného "Dumpy" jeho dlouholetému příteli a loveckému partnerovi Lemuelovi Whitakerovi Boykinovi poblíž Camdenu v Jižní Karolíně . "Whit" Boykin (1861-1932) experimentoval s křížením různých plemen a výsledný pes je pojmenován po něm.  Toto plemeno je pouze jedno ze dvou amerických plemen jmenovaných po rodině odpovědné za jejich vytvoření. V Boykinových rukou se malý blbeček vyvinul do vynikajícího krůtého psa. Tento pes se stal základem pro Boykin španěl. Psi museli být dost malí na to, aby jezdili na malých člunech používaných lovci v bažinách . Chesapeake Bay Retriever , Springer španěl , kokršpaněl , americký vodní španěl a různé ukazující plemena se používají při vývoji plemene podle vnuka dr. Baynarda Boykina Whit Boykina.  Oblast, ve které se plemeno rozvinulo kolem Camdenu v Jižní Karolíně , bylo rekreační a loveckou oblastí a toto plemeno bylo pozorováno návštěvníky a rozšířilo se tak kolem Spojených států.  V roce 1977 založila Boykin Spaniel Society® rodina Boykin a začala v roce 1979 udržovat plemennou knihu . Plemenná kniha BSS byla od roku 1980 "uzavřena", což znamená, že pouze psi z registrovaných rodičů BSS mohou být registrováni u BSS. Boykin Spaniel byl v roce 1985 uznán Klubem United Kennel .  UKC nezavírá své plemenné knihy, takže psi z BSS nebo AKC mohou být kdykoli zaregistrováni do plemenné knihy UKC. V devadesátých letech skupina chovatelů vytvořila Boykin Spaniel klub a chovatelé asociace Ameriky, aby bylo dosaženo AKC uznání plemene a získat přístup k AKC Spaniel Hunt testy pořádané v celé zemi.  V roce 2007 byla asociace klubu Boykin Spaniel Club And Breeders of America uznána AKC jako mateřský klub pro toto plemeno.

V lednu 2006 bylo plemeno oprávněno soutěžit v testu AKC Spaniel Hunt na oficiální tituly AKC. V červenci 2006 měl Boykin Spaniel nárok na získání AKC titulů v AKC agility, sledování, rally poslušnosti a pravidelné poslušnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boykin_Spaniel na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]