Wikipedista:Duhový Most/Jan Griffier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Griffier
Great Fire of London, 1675.
Great Fire of London, 1675.
Narození1652
Amsterdam
Úmrtí1718
Londýn

Jan Griffier (16521718) byl nizozemský malíř zlatého věku, který působil v Anglii, kde byl v roce 1677 přijat do londýnské malířské společnosti.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Griffier se narodil v Amsterdamu a učil se malovat krajiny a rytí u Roelanta Roghmana.[1] Jeho datum narození není jisté. Podle Houbrakena se narodil v roce 1656 a podle anglických zpráv mohl být starší až o 10 let, ale v roce 1700 byl zapsán v Leidenu v Album studiosorum tamní univerzitní akademie umění jako 48letý a žijící na Stadstimmerwerf.

Vytvářel pohledy na rýnské krajiny i na anglický venkov a po roce 1695 se na deset let vrátil do Nizozemska, ale nejméně dvě desetiletí působil v Anglii, kde pracoval pro nizozemského malíře Jana Lootena (1617/1618 - asi 1681).[2] Griffierova kreslířská tvorba odráží jeho školení u Roghmana; jako rytec se připomíná sérií desek s ptáky podle Francise Barlowa.

Mezzotinta podle Hendrika ter Brugghena

Jeho mezzotinty reprodukují portréty podle sira Petera Lelyho, Hendrika ter Brugghena a sira Godfreye Knellera. Jeho pohledy na města, které jsou neocenitelným topografickým dokladem, naznačují, že jeho cesty po Anglii byly rozsáhlé. Podle Houbrakena podnikl v roce 1695 se svou rodinou cestu lodí do Nizozemska, která skončila ztroskotáním. Všechny obrazy, které měl v té době u sebe, se ztratily. V Rotterdamu si koupil hausbót, který pak využíval k tomu, aby s ním na svých cestách vozil svou rodinu, a nadále se živil malováním krajin. Nakonec na této lodi podnikl další plavbu přes kanál La Manche, ale rodinu poslal na lodi, která byla schopnější plavby, protože se obával dalšího ztroskotání. Tato cesta byla úspěšná a on zemřel v Londýně.

Dědictví[editovat | editovat zdroj]

Kromě životopisného náčrtu, který Houbraken napsal v roce 1718, většinu toho, co je o něm známo v Anglii, zprostředkoval Horace Walpole na základě zápisníků George Vertueho.[3]

Griffierovi synové Robert Griffier a Jan Griffier mladší pokračovali v rodinné krajinářské tradici.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jan Griffier biography in De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) by Arnold Houbraken, courtesy of the Digital library for Dutch literature
  2. RKD entry on Jan Griffier
  3. Walpole, Anecdotes of Painting in England.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]