Wikipedista:Duhový Most/Godfrey Kneller

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Self-Portrait, 1685, NPG London

Sir Godfrey Kneller, 1. baronet (narozen jako Gottfried Kniller; 8. srpna 1646 - 19. října 1723) byl německo-britský malíř. Byl předním anglickým portrétistou pozdní stuartovské a rané georgiánské éry a působil jako dvorní malíř následujících anglických a britských panovníků, včetně anglického Karla II. a britského Jiřího I. V roce 1891 se stal nejvýznamnějším anglickým portrétistou. Kneller také maloval vědce, jako byl Isaac Newton, zahraniční panovníky, jako byl francouzský král Ludvík XIV., a návštěvníky Anglie, jako byl Michael Shen Fu-Tsung. Jako průkopník portrétu kočky byl také pověřen anglickým králem Vilémem III., aby namaloval osm "krásek z Hampton Courtu", které se měly vyrovnat podobné sérii obrazů "krásek z Windsoru" Karla II., jež namaloval Knellerův předchůdce na postu dvorního malíře Peter Lely.

Sir John Vanbrugh na Knellerově portrétu Kit-cat, který je považován za jeden z nejlepších Knellerových portrétů.

Raný život[editovat | editovat zdroj]

Kneller se narodil jako Gottfried Kniller ve svobodném městě Lübecku jako syn portrétisty Zachariase Knillera.[1] Kneller studoval v Leidenu, ale stal se žákem Ferdinanda Bolu a Rembrandta Harmenszoona van Rijna v Amsterdamu. Poté odcestoval se svým bratrem Johnem Zachariasem Knellerem, který byl malířem ornamentů, na počátku 70. let 16. století do Říma a Benátek, kde maloval historické náměty a portréty v ateliéru Carla Marattiho, a později se přestěhoval do Hamburku.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Bratři přišli do Anglie v roce 1676[2] a získali záštitu vévody z Monmouthu. Byl představen Karlu II. a namaloval jeho portrét.

V Anglii se Kneller soustředil téměř výhradně na portréty. V duchu své podnikavosti založil ateliér, který vyráběl portréty téměř průmyslově a spoléhal se na stručný náčrt obličeje s detaily doplněnými podle šablony, čemuž napomáhala i móda nosit paruky. Jeho portréty se staly vzorem, který následovali až William Hogarth a Joshua Reynolds.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cokayne, George Edward (1906) Complete Baronetage. Volume V. Exeter: W. Pollard & Co. pp. 27–28
  2. Kneller, Sir Godfrey [formerly Gottfried Kniller], baronet (1646–1723), history and portrait painter. Oxford Dictionary of National Biography [online]. [cit. 2023-12-28]. DOI: 10.1093/ref:odnb/15710. Dostupné online. DOI 10.1093/ref:odnb/15710. (anglicky)