Wikipedista:Dolaj/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Dolaj/Pískoviště
Chybí svobodný obrázek.

Gerald Maurice Edelman (1. července 192917. května 2014) byl americký imunolog, neurovědec a filozof, nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství za rok 1972. Cenu za práce o struktuře protilátek spolu s ním získal Rodney Robert Porter. Edelmanova vědecká kariéra je spojena předvším s Rockefellerovou univerzitou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Struktura molekul protilátek[editovat | editovat zdroj]

Nobelova cena

Teorie vědomí[editovat | editovat zdroj]

Později v kariéře se Edelman začal zabývat teorií vědomí. První tři knihy na toto téma jsou určené pro odborné publikum. První z těchto knih, The Mindful Brain (1978), rozvíjí jeho teorii nervového darwinismu (neural darwinism) a zabývá se vývojem lidského mozku v interakci s okolním prostředím. Ve druhé knize, Topobiology (1988), se zabývá vývojem lidského mozku během embryonálního období. Ve třetí knize, The remembered present (1990), pak předkládá první ucelenější teorii vědomí a vědomí se stává hlavním předmětem Edelmanova výzkumu. Svoji teorii vědomí přiblížil i laickému obecenstvu v několika populárních knihách, kde zároveň přistupuje k filozofickým interpretacím. Mezi tyto knihy patří Bright Air, Brilliant Fire (1992), A Universe of Consciousness (2001) a Second Nature: Brain Science and Human Knowledge (2007).

Edelmanova biologická teorie vědomí vychází jednak z poznatků, které objevil v rámci studia imunního systému, a jednak využívá principy Darwinovy evoluční teorie. Pro Edelmana je vědomí čistě projevem biologické povahy

Evoluční teorie[editovat | editovat zdroj]

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Šablona:Nositelé Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství 1951–1975