Wikipedista:DDave98/Pískoviště3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Junos OS[editovat | editovat zdroj]

Junos OS (Juniper Network Operating System) je operační systém založený na FreeBSD používaném v hardwarových směrovačích Juniper Networks. Jedná se o operační systém, který se používá v Juniperových směrovačích, přepínacích a zabezpečovacích zařízeních. Juniper nabízí softwarovou vývojovou sadu (SDK) partnerům a zákazníkům, aby umožnila další přizpůsobení. Největší konkurentem společnosti Junos je společnost IOS společnosti Cisco Systems.

Junos OS byl dříve označen jako Juniper Junos a je běžně označován jako prostě Junos, ačkoli toto je obecný název Juniper Networks, včetně dalších produktových řad, jako je Junos Fusion.

Mezi klíčové výhody Junos OS patří:

  •     Modulární návrh: Každý proces a součást v síti Juniper je chráněna před každým jiným. Jeden výpadok modulu nebude mít vliv na zbytek systému.
  •     Jednoduchá kompatibilita vlaků: Každý juniperový přepínač, směrovač nebo jiný produkt provozuje stejný systém JUNOS. Systém je vybudován pro snadnou interoperabilitu v systému.

verzování[editovat | editovat zdroj]

Junos poskytuje jednotnou kódovou základnu napříč většinou platforem společnosti Juniper. Juniper vydal nové vydání Junos každých 90 dní od roku 1998.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Junos podporuje celou řadu směrovacích protokolů. Se zavedením platforem SRX a J-series (minulé verze 9.3) podporuje také "flow mode", který zahrnuje stateful firewalling, NAT a IPSec. Je to flexibilní jazyk směrovací politiky, který se používá pro ovládání reklam na trase a výběr cesty.

Junos obecně dodržuje průmyslové standardy pro směrování a MPLS.

Operační systém podporuje mechanismy s vysokou dostupností, které nejsou pro Unix standardní, jako je Graceful Restart.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Operační systém Junos je založen především na FreeBSD. Protož FreeBSD je implementací Unixu, mohou zákazníci přistupovat k unixovému shellu a provádět běžné příkazy Unixu. Junos běží na většině nebo všech hardwarových systémech Juniper. Poté, co Juniper získal NetScreen, integroval bezpečnostní funkce ScreenOS do svého vlastního síťového operačního systému Junos.

Junos Command Line Interface (CLI)[editovat | editovat zdroj]

Juno CLI je textové příkazové rozhraní pro konfiguraci, odstraňování problémů a monitorování zařízení Juniper a síťového provozu s ním spojeného. Podporuje dva typy příkazových režimů.

  • Provozní režim
  • Konfigurační režim

Funkce operačního režimu zahrnují řízení prostředí CLI, sledování stavu hardwaru a zobrazení informací o síťových datech, které procházejí přes hardware. Konfigurační režim se používá pro konfiguraci směrovače, přepínače nebo zabezpečovacího zařízení Juniper přidáním, odstraněním nebo úpravou příkazů v hierarchii konfigurace.

Junos SDK[editovat | editovat zdroj]

Prostřednictvím Juniper Networks Developer Network (JDN) společnost Juniper Networks poskytuje Junos SDK svým zákazníkům a vývojářům třetích stran, kteří chtějí vyvinout aplikace pro zařízení se systémem Junos, jako jsou routery, přepínače a servisní brány Juniper Networks. Poskytuje sadu nástrojů a aplikačních programovacích rozhraní (API), včetně rozhraní routování Junos, filtr brány firewall, uživatelské rozhraní a funkce služeb provozu. Juniper Networks také využívá interně Junos SDK k vývoji částí Junos a mnoha aplikací Junos, jako je OpenFlow pro Junos a další dopravní služby.

Podíl na trhu[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2016 má Juniper podíl na trhu v oblasti přepínání sítě Ethernet o 16,9% a podíl na trhu v podnikovém směrování o 16,1%. Juniper generoval příjmy 2,35 miliardy dolarů v směrování, 858 milionů dolarů v přepínání a 318 milionů dolarů v ceně v roce 2016.

Většina příjmů společnosti Juniper pochází z Ameriky (2 969 milionů dolarů), přičemž Evropa, Střední východ a Afrika (1238 milionů dolarů) a Asie (783 milionů dolarů) se spojují do zbytku svých ročních příjmů od roku 2016.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Junos OS na anglické Wikipedii.