Přeskočit na obsah

Wikipedista:Coe chlape?/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

John Frusciante je americký muzikant a skladatel, známý hraním na kytaru v Kalifornské kapele Red Hot Chilli Peppers. Za svojí karieru kapelu Red Hot Chilli Peppers dvakrát opustil, ale vždy se zase vrátil.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

John Fusciante se narodil v Qeens, v New Yorku 5. března roku 1970. Fruscianteho rodina je portorického a italského původu. Jeho otec byl vystudovaný malíř a jeho matka byla nadějnou zpěvačkou, než se stala matkou v domácnosti. S Johnem se přesunuli do Tucson v Arizoně a následně do Floridy, kde Johnův otec pracoval jako soudce pro okres Broward až do roku 2010. Poté, co se Fruscianteho rodiče rozešli, jeho matka se přesunula do Santa Monica v Kalifornii. O rok později se John se svou matkou a jejím přítelem přestěhoval do Mar Vista v Los Angeles. Frusciante později řekl, že ho jeho nevlastní otec velmi podproval, a že kvůli němu měl dobrý pocit z toho, že je umělec.

John dostal svou první (akustickou) kytaru v devíti letech, následně začal hrát i na elektrickou kytaru a byl na ni schopen hrát i 15 hodin denně. Mezi jeho oblíbené skupiny patřily Clash a Joy Division a v patnácti letech objevil kapelu Red Hot Chilli Peppers, kterou si zamiloval. V šesnácti s nimi jezdil na turné, kde se poznal s kytaristou Hillelem Sovakem, který ho mnoho naučil.