Přeskočit na obsah

Wikipedista:Bohunavl/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Včera v Adamově byla vernisáž grafik na téma Máchova Máje ze sbírky Jarmily Janků.Vernisáž byla velmi úspěšná. V hudební části zahrál na klavír profesor Kratochvíl.
  • Profesorka Halířová uvedla na jeviště výstavního sálu dva amatérské zpěváky. Takže vernisáž byla z poloviny zajímavým koncertem.
  • Odpoledne bylo korunováno dobrým občerstvením.
  • Účastníci vernisáže strávili v Adamově velmi vydařené, příjemné nedělní odpoledne.

Hotel je budova poskytující placené ubytování.

Hotel Avion se nachází na ulici Česká v Brně, což je centrum města, spravované úřadem městské části Brno střed. Hotel Avion je zařazen mezi kulturní památky. Projektoval jej Bohuslav Fuchs, přední architekt funkcionalismu.Hotel Avion

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hotel Avion projektoval Bohuslav Fuchs, přední architekt brněnského funkcionalismu.Hotel patří do seznamu kulturních památek Brna.Bohužel, v současné době je hotel mimo provoz a určitě by potřeboval rekonstrukci.

Externí odkazy

Reference

Textilní kroužek v Brně[editovat | editovat zdroj]

Textilní kroužek v Brně má svůj počátek v kurzu textilních technik, který proběhl v letech 1974-1976 pod vedením dr. Richarda Klaudy v Klubu školství a vědy Bedřicha Václavka, sídlícího na tehdy Leninově ulici č. 34 (nyní Kounicově). V budově, která byla již roku 1935 zakoupena Ústředním spolkem jednot učitelských. Od roku 1957 budova sloužila jako zařízení odborového svazu ROH ( revoluční odborové hnutí) pracovníků školství,vědy, umění a tisku. Pod jeho střechou působilo posléze dvanáct souborů a kroužků a vyvíjelo zde hojné kulturní aktivity. Mezi nimi i textilní kroužek, který pod vedením Květoslavy Švejdové pořádal pro své členky zájezdy, pravidelné výukové lekce i veřejné přehlídky a výstavy textilní tvorby svých členek nejen v regionu, ale i na celostátní úrovni například na pravidelných výstavách Amtexu (amatérské textilní tvorby). O aktivitách kroužku běžně informoval denní tisk, zvláště Rovnost. V době svého rozkvětu v osmdesátých letech 20. století míval kroužek kolem šedesáti členek. Patronát Klubu školství a vědy Bedřich Václavka ( hojně byla používána zkratka KŠVBV) skončil s politickými změnami po roce 1989. Členky kroužku si přály v dosavadní činnosti pokračovat i přes nepříznivé okolnosti. V následujících letech našly azyl v učebnách průmyslových škol na ulici Kotlářská, pak v ulici Sokolské. Na několik let poskytla kroužku útočiště Moravská galerie v domě pánů z Kunštátu. Vždy to bylo z iniciativy členek kroužku a dobré vůle patřičných školských a kulturních institucí. Po smrti Květoslavy Švejdové roku 2005 nastalo pro existenci kroužku několikaměsíční kritické období bezvládí, překonaného souhlasem členky Bohumily Vlachové převzít vedení kroužku a hlavně vůlí členského jádra pokračovat v činnosti. Od roku 2008 kroužek získal možnost užívat místnosti Klubu seniorů městské části Brno-střed na Václavské ulici č. 5. Jeho členky se od roku 2013 zařadily i mezi řádné členstvo tohoto klubu a právem. Vždyť léta běží a členky textilního kroužku se scházejí již 40 let a tudíž mají seniorský věk.[1]


[2][3][4][5]

  1. VLASÁKOVÁ, Olga. Přehlídka textilní tvorby. Rovnost. 17.5.1984. 
  2. REDAKCE, (ovl). Rukodělná práce. Svobodné slovo. 29.5.1986. 
  3. REDAKCE, (avl). O kroužku textilní tvorby. Směr ( Brno, Královopolská). 15.4.1982. 
  4. REDAKCE, (e). Výstava textilní výtvarné tvorby. Lidová demokracie. 16.4.1982. 
  5. SVOBODOVÁ, Vlasta. Jak to začalo a jak to neskončilo. Městské kulturní středisko Boskovice. Březen 1993.