Wikipedista:Bara18

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Holubinka bukovka[editovat | editovat zdroj]

2010-09-06 Russula heterophylla (Fr.) Fr 105691
2010-09-06 Russula heterophylla (Fr.) Fr 105686
2010-09-06 Russula heterophylla (Fr.) Fr 105684

(Russula heterophylla) je jedlá houba rostoucí od června do září v listnatých či smíšených prosvětlených lesích. Řadíme ji mezi houby lupenité

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klobouk 5-10 cm v průměru, zpočátku polokulovitý, později vyklenutý, u starších plodnic plochý a uprostřed prohloubený, na okraji ztenčený až ostrý, hladký, teprve ve stáří krátce rýhovaný, v různých odstínech zelené, olivové až žlutozelené barvy, uprostřed obvykle tmavší skoro až černozelený,často vínově skvrnitý. Pokožka klobouku je tenká, za sucha matná až jemně sametová, za vlhka je slizká, sloupatelná jen při okrajích klobouku

Lupeny 4-10 mm vysoké, středně husté, tenké, křehké až lámavé, zúženě připojené na třeň, v blízkosti třeně hojně spojované , proložené kratšími lupénky, napřed bělavé, později smetanové s nažloutlým odstínem, ve stáří a po poranění s rezavě až okrově hnědě skvrnatějícím ostřím. 

Třeň 3-7 cm dlouhý, 1-3 cm tlustý, k průměru klobouku spíše krátký, válcovitý a směrem k bázi zúžený, tvrdý až pevně masitý, bílý, pak smetanový a v dolní části rezavě nebo žlutohnědě skvrnatějící.

Dužnina bílá, po poranění rezavě hnědnoucí, s nenápadným pachem a s mírnou až nasládlou chutí.

Odrůdy[editovat | editovat zdroj]

Možná záměna[editovat | editovat zdroj]

Holubinku bukovku lze lehce zaměnit s hnědavými formami holubinky mandlové, ta má ale daleko větší výtrusy. Další podobný druh je holubinka namodralá, která se liší nelámavými lupeny. Je tu ještě velká spousta holubinek, se kterými je možné si holubinku bukovku splést, ale zmíněné druhy jsou jedlé a celkem i využívané v kuchyni. Jen opravdu nezkušenému houbaři se v košíku objeví místo nazelenalé holubinky smrtelně jedovatá muchomůrka zelená.

Vliv na zdraví[editovat | editovat zdroj]

I přes nízkou energetickou hodnotu mají houby látky potřebné pro lidský organismus ( bílkoviny, vitamíny...)

Zdroje[editovat | editovat zdroj]