Wikipedista:Alinda 73/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Les Machines de l'île[editovat | editovat zdroj]

L'Arbre aux Hérons, jedna z atrakcí Machines de l'île

Les Machines de l'île je výstavní a zábavní prostor ve francouzském Nantes. Vytvořili jej François Delarozière (umělecký ředitel) a Pierre Orefice. Nachází se na ostrově Île de Nantes v Parc des Chantiers na místě bývalých loděnic, které přestaly sloužit svému původnímu účelu v roce 1987.

O jejich zřízení rozhodla v roce 2004 rada regionu Nantes Métropole ve spolupráci s divadelním souborem La Machine pod vedením Françoise Delarozièra; slavnostně byly otevřeny v roce 2007 a spravuje je místní veřejná společnost "Le Voyage à Nantes", k čemuž dostala pověření od Nantes Métropole.

Machines de l'île propojuje světy vynálezů Julese Verna, mechanického vesmíru Leonarda da Vinciho a průmyslové historie Nantes. V říjnu 2007 získal zvláštní cenu poroty za inovativní zařízení cestovního ruchu Salon International du Tourisme v Paříži. Jako jedna z prvních turistických atrakcí v Evropě získala Cenu Thea, kterou uděluje Themed Entertainment Association.

Koncept[editovat | editovat zdroj]

V rámci obnovy ostrova Île de Nantes zvítězila myšlenka Françoise Delarozièra, tvůrce některých zábavních strojů společnosti Royal de luxe a uměleckého ředitele sdružení "La Machine", a Pierra Orefice ze sdružení Manaüs. V červnu 2004 se rada rozhodla vypracovat na ostrově turistický projekt "Les Machines de l'île".

Machines de l'île zpočátku zahrnovaly velkého mechanického pojízdného slona "Grand éléphant", model stromu ze dřeva a oceli "Arbre aux Hérons", kolotoč "Carrousel des mondes marins" a dětskou atrakci s názvem Manège d'Andréa. Počet atrakcí se postupně zvyšuje, zejména v části Galerie des Machines, kde přibývají nové stroje pravidelně.

Atrakce[editovat | editovat zdroj]

Carrousel des mondes marins a Grand Éléphant v zábavním parku Machines de l'île v Nantes

Grand éléphant[editovat | editovat zdroj]

Velký mechanický slon byl slavnostně představen v sobotu 30. června 2007. Slon v pravidelných intervalech vyráží na okružní jízdu okolo celého zábavního parku a ve svých útrobách a na svých zádech vozí turisty.

Je vyroben z vyřezávaného dřeva a oceli a váží 48,4 tuny. Měří 12 metrů na výšku a 8 metrů na šířku a na palubu pojme až 52 cestujících. Návštěvníci se z něj mohou kochat výhledem na ostrov Île de Nantes, řeku Loiru i další části města Nantes. V útrobách slona také mohou nahlédnout do jeho mechanismu.

Carrousel des mondes marins[editovat | editovat zdroj]

Carrousel des mondes marins je 25 metrů vysoký kolotoč s 36 pohyblivými prvky představujícími mořské tvory ve třech úrovních: mořské dno, propast, moře a lodě. Pojme 300 cestujících, z toho 89 na strojích. Pohyblivé prvky vytvořené od otevření areálu jsou vystaveny v Galerii strojů a v ateliéru.

Vzhledem k tomu, že prefektura Loire-Atlantique požádala o vypsání výběrového řízení na betonový plášť, bylo otevření kolotoče odloženo na jaro 2010, poté se "počítá s létem 2011". Na zasedání městské rady Nantes dne 18. června 2010 byl plánovaný termín dokončení stanoven na 13. července 2012. Nakonec byl slavnostně otevřen 15. července 2012. Po zveřejnění zprávy Chambre régionale des comptes bylo v roce 2017 zahájeno soudní vyšetřování podmínek, za nichž byl Carrousel postaven; v roce 2022 to vedlo k obvinění dvou manažerů společnosti Samoa, odpovědných za rozvoj Île de Nantes, ze zvýhodňování a zatajování zvýhodňování.