Wikipedista:Štěpán Škoda/Pískoviště 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Monument Jonaguni[editovat | editovat zdroj]

Monument Jonaguni - útvar „želví skála“

Monument Jonaguni, Podvodní topografie ostrova Jonaguni nebo také „Japonská Atlantida“ (japonsky 与那国島海底地形, Jonaguni-džima Kaitei Čikei) je skalní útvar nacházející se 25 metrů pod hladinou u pobřeží ostrova Jonaguni, nejjižnějšího z ostrovů japonského souostroví Rjúkjú. Monument je padesát metrů dlouhý a dvacet metrů široký. Odhaduje se, že je starý přibližně 10 000 let. [1]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Monument se nacházejí 25 metrů pod vodou u útesu Arakawabana (jonagunsky 新川鼻, Araga-bana; japonsky 新川鼻, Arakawabana), ležící na jižním cípu ostrova Jonaguni, nejjižnějším z ostrovů souostroví Rjúkjú.

Monument Jonaguni
Monument Jonaguni
Monument Jonaguni, Japonsko

Historie[editovat | editovat zdroj]

Monument byl objeven náhodou v roce 1987, když se na tomto místě potápěl japonský potápěč Kihachiro Aratake. Ponořil se pod hladinu u pobřeží jižní části japonského souostroví Rjúkjú a všiml si podivných útvarů na mořském dně připomínajících architektonické struktury.

„Dvacet pět metrů pod hladinou zahlédl řadu téměř dokonale vyřezávaných schodů s rovnými hranami. Monument padesát metrů dlouhý a dvacet metrů široký“ uvedl web BBC.

Krátce poté podvodní útvar navštívila skupina vědců pod vedením Masaakiho Kimury z Univerzity Rjúkjú (琉球大学, Ryūkyū Daigaku).

Geologický útvar X ztracená civilizace[editovat | editovat zdroj]

Otázky ohledně vzniku tohoto monumentu jsou, již od jeho objevení, předmětem vášnivých debat.

  1. Pseudoarcheologové věří, že by mohl jít o pozůstatek ztracené civilizace Mu.
  2. Geologové se přiklánějí k tomu, že by mohlo jít o čistý výtvor přírody (může být důsledkem řady zemětřesení, neboť se nachází v seismicky aktivní oblasti).
  3. Jsou i lidé, jež věří, že jde o dílo mimozemšťanů.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Během zimních měsíců se v moři kolem monumentu vyskytují žraloci kladivouni a žraloci obrovští.

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yonaguni Monument na anglické Wikipedii.

  1. JORDÁNOVÁ, Andrea. Japonská Atlantida budí úžas: Jde o dílo přírody, nebo ztracenou civilizaci?. Deník.cz. 2023-12-01. Dostupné online [cit. 2023-12-09]. 

Externí zdroje[editovat | editovat zdroj]