Wikipedista:Školitel/Chondrit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chondrit s patrným výskytem „chondrulí“ a kovových prvků

Chondrit je druh meteoritu, který vznikl nahromaděním prachu protoplanetárního disku. Má většinou hnědošedou barvu a černou kůrku. V roce 1772 poprvé anylyzoval a popsal chondrity francouzský chemik Lavoisier.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Chondrity jsou nejstarší známé materiály ve sluneční soustavě. Takřka všechny jsou staré 4,56 miliardy let. Zhruba 86 % známých meteoritů tvoří právě chondrity.

Chondrit obsahuje stejné množství a poměr těžších prvků (tj. všech kromě vodíku a hélia) jako Slunce,[1] a tak se soudí, že vznikl již několik miliónů let po zrodu sluneční soustavy. Chondrity obsahují kulové částice tvořené olivínem, plagioklasem a často také kovy a sulfidy – takzvané chondrule. Jsou to rychle zchlazené kuličky meteorické taveniny.

Typy chondritů[editovat | editovat zdroj]

Existují i speciální typy chondritů:

  • Uhlíkaté chondrity (anglicky carbonaceous chondrite) – chondrity, které obsahují více než 0,2% uhlíku ve formě jednoduchých organických sloučenin. Jde o nejméně přetvořené chondrity, Jsou velmi křehké, takže pravděpodobnost jejich rozpadu v atmosféře je velmi vysoká a proto jsou jejich nálezy vzácné.
  • Enstatitové chondrity (anglicky enstatite chondrite) – vzácně se vyskytující chondrity s poměrem obsahu hořčíku a křemíku Mg/Si = 0,83.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Astronomický slovníček [online]. Česká astronomická společnost [cit. 2009-01-29]. Kapitola chondrit. Dostupné online.