Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Nápady týmu Growth/Listopad 2018

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Funkce vyvinuté týmem Growth budou během dvou týdnů nasazeny[editovat | editovat zdroj]

Jak jsme vám popsali v předchozí zprávě, tým Growth pracoval na následujících třech nápadech:

  • Pochopení prvního dne: zaznamenání, čemu se nováčci během prvních 24 hodin od vytvoření účtu věnují, abychom porozuměli, co během svého prvního dnu na Wikipedii dělají
  • Personalizování prvního dne: vzápětí po registraci položit nováčkům otázky, abychom lépe porozuměli tomu, čemu se nováčci věnují, abychom jim pomohli toho dosáhnout.
  • Stránka Potřebuji pomoc: usnadnit nováčkům dostat se na stránku Potřebuji pomoc, pokud zrovna editují nějakou stránku

Řešení nápadů „Pochopení prvního dne“ a „Personalizování prvního dne“ je téměř připravené k nasazení na české Wikipedii. Níže uvádíme detaily, aby zkušení wikipedisté věděli, co mohou očekávat.

Pochopení prvního dne[editovat | editovat zdroj]

Cíl tohoto projektu je pochopit běžný pracovní postup nováčků během jejich prvního dne.

Někdy během následujících dvou týdnů začneme zaznamenávat návštěvy stránek pro všechny nově založené uživatelské účty během prvních 24 hodin jejich existence. Abychom chránili soukromí nováčků, nebudeme zaznamenávat přesné názvy navštívených stránek, pokud půjde o články, portály nebo soubory. U ostatních stránek, zejména těch ve jmenném prostoru Wikipedie, Nápověda nebo Wikipedista, bude zaznamenán i přesný název navštívené stránky. Pomocí propojení nově nasbíraných dat s již existujícími zdroji dat týkajících se používání různých editorů budeme moci lépe porozumět tomu, jestli si nováčci před editováním čtou nápovědu, proč jsou někteří nováčci úspěšní a jiní nikoliv.

V současné době testujeme náš kód a ujišťujeme se, že je plně v souladu s pravidly pro ochranu osobních údajů. Nasbíraná data po 90 dnech od vytvoření anonymizujeme a všechna data budou přístupná pouze zaměstnancům Nadace Wikimedia. Plánujeme, že úvodní výsledky sbírání dat zveřejníme ke konci prosince. Pokud se chcete dozvědět více o technických aspektech tohoto projektu, navštivte tuto projektovou stránku.

Personalizování prvního dne[editovat | editovat zdroj]

Cíl tohoto projektu je položit nováčkům otázku týkající se důvodů, z jakých se nováček registroval, abychom je mohli v jejich wiki-kariéře lépe směřovat. Pro začátek bude nováčkům vzápětí po jejich registraci zobrazen dotazník. Tento dotazník také bude nasazen v průběhu příštích dvou týdnů.

Abyste získali představu, jak zhruba bude tento dotazník vypadat, můžete se podívat na tento model (formulace obsažená v tomto obrázku nemusí zcela odpovídat finální formulaci). Dotazník bude přeložen do češtiny. Níže je seznam otázek, na které se budeme ptát. Na většinu otázek bude možné odeslat více odpovědí a bude k dispozici výběr odpovědí, s možností doplnit vlastní odpověď. Otázky níže nemusí odpovídat přesné formulaci v dotazníku.

  • Proč jste si dnes vytvořili uživatelský účet?
  • Editovali jste již někdy Wikipedii?
  • Jakým tématům byste se rád(a) věnoval(a)?
  • Ocenili byste, kdyby se vám ozval zkušený wikipedista s nabídkou pomoci?
  • Jaká je vaše e-mailová adresa (pouze, pokud uživatel e-mailovou adresu nevyplnil při registraci)

Všechny otázky budou nepovinné a nováčci budou moci snadno celý dotazník přeskočit. Po vyplnění dotazníku budou navráceni na stránku, na které byli předtím, než klikli na tlačítko Vytvořit účet.

Byly vzneseny obavy, že další otázky nováčky odradí od editování Wikipedie. Abychom zjistili, zda se toto děje, v první fázi nebude formulář zobrazen všem nováčkům. Poté porovnáme počet editujících nováčků (tj. nováčků, kteří během prvních 24 hodin provedli alespoň jednu editaci) u nováčků, kterým dotazník byl a nebyl zobrazen, a získaná data zanalyzujeme.

Odpovědi na otázky budou dostupné pouze zaměstnancům Nadace Wikimedia. V tuto chvíli dokončujeme dokument vysvětlující nováčkům, jak jejich odpovědi budou dále využity. Text dotazníku je dostupný na TranslateWiki pod prefixem MediaWiki:Welcomesurvey. Počáteční výsledky plynoucí z těchto dat plánujeme sdílet s komunitou koncem prosince. Zajímají-li vás nějaké další informace týkající se tohoto projektu, můžete se podívat na tuto projektovou stránku.