Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Nápady týmu Growth/Únor 2019/2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na projektu Personalizovaný první den jsme začali pracovat proto, že věříme, že to změní zážitek nováčků tak, aby jim to pomohlo dosáhnout toho, o co se během svého prvního dne nováčci pokoušejí. Tento projekt začal s uvítacím dotazníkem[pozn. 1], a nyní je čas vytvořit funkci, která data z dotazníku bude využívat. Níže jsou naše nápady. Je pro nás velmi důležité znát názor komunity na tyto dva nápady. Prosím, vložte své komentáře na diskusní stránku k této.

Zvyšování míry angažovanosti nováčků pomocí e-mailů[editovat | editovat zdroj]

Grafický návrh rozesílaného e-mailu "Vliv" (anglicky)

Z výzkumu jsme zjistili, že nováčci na Wikipedii dorazí s určitým cílem. Pokud tohoto cíle nemohou dosáhnout, často odchází a už se nevrací. Jakmile nováček Wikipedii po svém prvním dnu opustí, je málo pravděpodobné, že kdy v budoucnu bude přesvědčen k tomu, aby Wikipedii znovu začal editovat. Tomu tak je nejspíše proto, že všechny komunikační kanály vedou skrze Wikipedii, ačkoliv už nováček na Wikipedii vůbec není. Můžeme využít e-mailu jakožto způsobu, jak se s takovými lidmi znovu spojit mimo Wikipedii. Poté jim můžeme pomoci pokračovat s editováním, nebo dokonce je přesvědčit k tomu, aby uložili svou první editaci.

Tento nápad jsme poprvé zmínili tady. Abychom tyto e-maily mohli rozesílat, nováčci s tím budou muset souhlasit. Tento souhlas bude součástí registračního formuláře. Nováčkům, kteří nám tento souhlas udělí, zašleme během prvního týdne jeden nebo dva e-maily. Tohle jsou typy e-mailů, které zvažujeme (nejspíše budeme nejdříve pracovat na prvních třech typech e-mailů):

  • Uvítání a pomoc: všeobecný uvítací e-mail, který odkazuje nováčky na jejich osobní nástěnku
  • Vliv: ukazuje nováčkům, jak moc byly navštěvovány jimi editované stránky
  • Mentorování: automaticky poslat nováčkům zprávu od jejich mentora, kterého mohou požádat o pomoc
  • Doporučování úkolů: doporučí nováčkům úkoly, na kterých mohou začít pracovat, podle jejich oblasti zájmů či posledních editací
  • Zajímavá aktivita: pošle nováčkům ukázku editační aktivity v článcích na témata, o která se podle uvítacího dotazníku zajímá
  • Nový článek: pošle nováčkům, kteří indikovali, že by rádi vytvořili nový článek, pár rad a odkaz na tutoriál

Konkrétní rozesílané e-maily budou záviset na odpovědech z uvítacího dotazníku. Nováčci se budou moci z odběru těchto e-mailů odhlásit.

Nástěnka pro nováčky[editovat | editovat zdroj]

Grafický návrh nováčkovské nástěnky (anglicky)

Tato myšlenka souvisí s projektem popsaným výše. Díky výzkumu víme, že nováčci se ve světě Wikipedie nevyznají. Přemýšlí nad tím, kde by měli začít. Můžeme vytvořit místo, které bude obsahovat věci, které nováčci potřebují vědět nebo udělat - centrální místo, které jim umožní se zorientovat.

Tato domovská stránka bude mít podobu nové speciální stránky, která bude obsahovat podobné informace, které jsou zasílány prostřednictvím e-mailů zmíněných výše, ale do větší hloubky. Jakmile nováček klikne na odkaz z e-mailu, zavede je na tuto nástěnku. Můžete se podívat na grafický návrh, který vám může ujasnit si naši představu. Toto jsou věci, které by měly být součástí této nástěnky (stejně, jako e-mailů):

  • Uvítání a pomoc
  • Vliv
  • Mentorování
  • Doporučování úkolů
  • Zajímavá aktivita
  • Nový článek

Důležitým atributem takové stránky je místo, kde bude umístěna. Máme několik nápadů, a stále uvažujeme nad tím, který z nich je nejlepším:

  • Nahradit hlavní stránku touto domovskou stránku. 45 % nováčků během svého prvního dne navštíví hlavní stránku, a obsah jako je “Článek týdne” nebo “Víte, že” pro ně není relevantní.
  • Vložit tuto nástěnku jako záložku k uživatelské stránce, spolu se záložkami Uživatelská stránka a Diskuse. Okolo 30 % - 40 % nováčků navštíví svou uživatelskou stránku během svého prvního dne, mnoho z nich pravděpodobně hledá nějakou domovskou stránku. Možná můžeme nováčky nasměrovat právě na tuto nástěnku v okamžiku, kdy poprvé navštíví svou uživatelskou stránku.
  • Vložit tuto nástěnku jako nový osobní nástroj, tj. na stejné místo, jako jsou k dispozici Sledované stránky, Příspěvky nebo Nastavení. Nástěnka by poté mohla být k dispozici jako odkaz v horní navigaci Wikipedie, a nováčci ji budou moci navštívit odkudkoliv.
  1. Dotazník, který se zobrazí hned po registraci a dotáže se na otázky jako je "Proč si zakládáte svůj účet" apod.