Wikipedie:WikiProjekt GLAM/rezident na PřF UK 2017-2018

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tasemnice rodu Dilepis - jeden ze získáných obrázků v rámci projektu

Na půdě Přírodovědecké fakulty UK v akademickém roce 2017/2018 působil náš wikipedista-rezident Jan Majer. Projekt nazvaný "Vědecké fotografie z českých univerzit na Wikipedii", jenž podpořila Nadace AVAST, měl za cíl získat fotografie od zdejších vědeckých pracovníků (vedoucích laboratoří a praktických cvičení), které vznikají během jejich práce a které by se následně daly použít na Wikipedii. Po seznámení s projektem měli pracovníci nahrávat svá díla buďto sami podle návodu, nebo na schůzce s Janem. Jednalo se o vůbec první projekt tohoto druhu, který Wikimedia Česká republika koordinovala. Projektu vyjádřili podporu prof. Horák, proděkan fakulty a vedoucí katedry buněčné biologie prof. J. Černý.

V rámci projektu náš rezident oslovil celkem 74 vědců nebo vědeckých pracovišť. Z nich pozitivně reagovalo pouze 5, kteří nahráli celkem 33 multimediálních souborů. Veškeré fotografie získané během projektu najdete na Wikimedia Commons.

Projekt jsme propagovali letáky (zde a zde) rozvěšenými po Přírodovědecké fakultě UK, rozdávali jsme je i v BIOCEVu (Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity). Díky Oddělení vnějších vztahů PřF UK jsme je promítali na informačních obrazovkách fakulty a zároveň jsme dostali prostor v jednom čísle akademického newsletteru. Plošně i cíleně jsme oslovovali jednotlivce pomocí emailové komunikace, stejně tak jsme oslovovali některé vědce osobně, což se ukázalo jako nejefektivnější postup.

Zhodnocení[editovat | editovat zdroj]

Je zajímavé, že všechny snímky pochází od vědců v oboru biologie. Mezi chemiky jsme nezískali žádnou zpětnou vazbu. Od několika geologů a geografů se nám dostávalo odpovědi, že bohužel nemají vhodná multimédia. Naší zhruba 6% úspěšnost si vysvětlujeme nízkou motivací vědců-autorů. V prvních několika měsících zároveň probíhala soutěž Wiki Science Competition, během které jsme měli výraznější feedback od potenciálních autorů oproti období mimo soutěž. Oproti původnímu předpokladu (získání alespoň 100 snímků od 10 vědců) jsme získali zhruba třetinu, a to především díky navštěvování jednotlivců osobně. Z toho do budoucna plyne velká poučka – osobní komunikaci před elektronickou.

Odhalili jsme několik opakujících se důvodů, proč vědci odmítali na projektu spolupracovat:

  • obavy ze zneužití snímků nad rámec autorských práv
  • absenci potenciálního osobního zisku z nahrání
  • nepochopení smyslu projektu (e. g.: postrádání smyslu, "kapka vody v moři", absence konkrétní účelovosti)
  • obavy z asociace s chybnými informacemi v online otevřené encyklopedii, ale i jinde

V závěru projektu jsme podali informace všem vědcům, kteří se projektu zúčastnili, o statistikách projektu a využití jejich multimédií v rámci Wikipedie. Zároveň byli všichni oslovení vědci upozorněni na stálou možnost přispívat svými díly do databáze Wikimedia Commons i po oficiálním ukončení projektu.