Wikipedie:Významnost (místa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto doporučení se zabývá encyklopedickou významností míst, která se skutečně nacházejí na povrchu Země (ať již na území Česka nebo mimo něj). Vzhledem k existenci velkého množství pojmenovaných míst a nutnosti mít je na Wikipedii nějakým způsobem roztříděné do článků je nanejvýše vhodné stanovit si kritéria, podle kterých lze posoudit, jestli je či není dané místo encyklopedicky významné.

Obecně je na Wikipedii encyklopedická významnost definována existencí netriviálních nezávislých věrohodných zdrojů. Vzhledem ke specifickému postavení geografických míst platí pro významnost míst následující doporučení:

Místo, které se nachází na povrchu Země (ať již na území Česka či mimo něj), je možné považovat za encyklopedicky významné tehdy, když o něm pojednávají dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Nejvýše jedním z těchto zdrojů může být mapa, která musí být věrohodná a nezávislá.

Věrohodné a nezávislé mapy

Jako věrohodné a nezávislé mapy je vhodné brát takové mapy, které byly vydány oficiálními institucemi či společnostmi, které se zaměřují na tvorbu map. S opatrností lze využívat i mapové podklady významných mapových portálů. Mapy z propagačních letáků a obdobných zdrojů nejsou považovány za nezávislé a bez dalšího ověření za věrohodné.

Encyklopedicky nevýznamná místa

Encyklopedicky nevýznamná místa je vhodné slučovat do seznamů či jim vyhradit část v článku, který je jim významově nadřazen (např. seznam hor v dané geomorfologické jednotce či odstavec o osadě v článku o obci). V tomto případě je samozřejmostí ověřitelnost a relevance daných informací.

Je vhodné zajistit existenci přesměrování z názvu encyklopedicky nevýznamného místa, popřípadě odkaz z  příslušného rozcestníku.

Odkazy

Související stránky