Wikipedie:Uč (s) Wiki/GEGfest 2017

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cvičení: Jak vzniká článek na Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Seřaďte následující úryvky z článku Marihuana tak, jak si myslíte, že jdou chronologicky za sebou (jak se článek vyvíjel).

  1. Konopí je jedním z nejbezpečnějších známých léčiv. Terapeutické efekty zahrnují léčení a mírnění nepříjemných symptomů u řady onemocnění nebo zmírnění vedlejších účinků řady léčiv, především antikancerální chemoterapie a léčebného ozařování nádorů. (...) Studie z posledních let potvrzují možné využití pro léčbu mnoha druhů rakoviny. Další možné indikace kanabinoidů jsou glaukom – ke snížení nitroočního tlaku, k úlevě od bolesti u onkologických pacientů, v terminálním stádiu AIDS nebo při roztroušené skleróze. Uvažuje se i o využití konopí při léčbě depresí. Kanabinoidy jsou vynikající superfaciální anestetikum a zároveň antineoplastikum (tj. brání růstů novotvarů).Těchto dvou vlastností se využívá při léčbě popálenin - tlumí bolest a omezuje tvorbu jizev. Bránění v růstu novotvarů je vlastnost, pro kterou se kanabinoidy používají i v experimentální léčbě všech druhů rakoviny.
  2. Uvažuje se o terapeutickém využití kanabinoidů jako antiemetik (léky proti zvracení). Byly vyvinuty látky bez euforizujících a halucinogenních účinků dronabinol a nabilon. U nás nejsou registrovány. Další možné indikace jsou glaukom - ke snížení nitroočního tlaku, ke zvýšení chuti k jídlu a úlevě od bolesti u onkolgických pacientů, v terminálním stádiu AIDS nebo při roztroušené skleróze. Uvažuje se i o využití konopí při léčbě depresí. Použití kanabinoidů jako antiemetik je nejblíže realizaci.
  3. V některých státech, kde je zákonem legalizováno medicinální použití kanabinoidů, jsou užívány jako např. antiemetika (léky proti zvracení). Byly vyvinuty látky bez euforizujících a halucinogenních účinků dronabinol a nabilon. Dronabinol (firemní název - Marinol) zvyšuje apetit a lze očekávat i antiemetický účinek. Tyto syntetické léky jsou však málo účinné.Je to tím, že extrakty z přírodních materiálů jsou široký komplex mnoha desítek kanabinoidů a jejich izomerů. Další možné indikace kanabinoidů jsou glaukom – ke snížení nitroočního tlaku, k úlevě od bolesti u onkologických pacientů, v terminálním stádiu AIDS nebo při roztroušené skleróze. Uvažuje se i o využití konopí při léčbě depresí. Kanabinoidy jsou vynikající superfaciální anestetikum a zároveň antineoplastikum (= brání růstů novotvarů).

Cvičení: Písemka s internetem/Wikipedií[editovat | editovat zdroj]

Odpovězte na následující otázky s pomocí vyhledávání na internetu.

  1. Jak si vyřídit občanský průkaz?
  2. Kdy vznikl první počítač?
  3. Jaké bylo druhé největší město v Československu v roce 1930? (A třetí největší?)
  4. Napište aspoň tři slova, která znamenají něco v češtině a zároveň něco úplně jiného v angličtině (např. house – v češtině pták, v angličtině dům). Můžete zkusit hledat na Wikislovníku.