Wikipedie:Specializovaný pahýl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Specializovaný pahýl je pahýl článku z určité oblasti lidského vědění, který můžeme ve Wikipedii snadno odlišit od jiných pahýlů právě pomocí šablony pro specializovaný pahýl. Před tím, než založíte novou šablonu o specializovaném pahýlu, zvažte prosím její praktické využití.

Nedoporučuje se vytvářet nové šablony, které budou využity jen v několika článcích. Pokud si myslíte, že Vaše nová šablona širší využití najde, napište do shrnutí či do diskusní stránky nově vytvořené šablony své zdůvodnění. Pokud tak neučiníte, může se stát, že bude šablona smazána.

Tvorba šablony pahýlu

Pro ilustraci zde bude použit {{Pahýl - antropologie}}.

Pojmenování šablony pro specializované pahýly

V zájmu sjednocení názvů šablon pahýlů je žádoucí použít následující formát jména (mělo by být použito jednotného čísla):

Pahýl - něco

Pahýl budete zakládat ve jmenném prostoru Šablona. Celý název stránky, kterou budete zakládat, tedy bude znít:

Šablona:Pahýl - něco

Stejný formát názvu nese i náš Pahýl - antropologie (celým názvem Šablona:Pahýl - antropologie). Pokud si nejste jistí v tom, jak pahýl pojmenovat, inspiraci můžete najít v kategorii Šablony pahýlů.

Vytvoření vlastní šablony pro specializované pahýly

Šablonu pro specializované pahýly vytvoříte podobně, jako byla vytvořena šablona pro antropologické pahýly. Ta na své stránce vypadá následovně:


K vytvoření šablon pahýlů je využívána obecná šablona pro speciální pahýly. Její použití spočívá v pouhé přítomnosti v následujícím kódu. Samotnou obecnou šablonu needitujte!

Do zakládané stránky jednoduše okopírujte tento kód a změňte v něm červeně zvýrazněné části - parametry. Předformátovaný text obsahuje poslední verzi kódu pro specializované pahýly od Dannyho B., větu pod čarou a kategorii, do které jsou řazeny samotné šablony pahýlů (řaďte podle tematické oblasti pahýlu).

<onlyinclude>{{Pahýly
| článek = [[antropologie|antropologický]] článek
| obrázek = Negroids.JPG
| velikost = 60
}}{{Kategorie|Pahýly - antropologie}}</onlyinclude>

----
Tato šablona plní kategorii [[:Kategorie:Pahýly - antropologie|Pahýly - antropologie]]. [[Kategorie:Šablony pahýlů|Antropologie]]

K tomuto kódu je dále vhodné přidat mezijazykové odkazy (interwiki) na ostatní Wikipedie (především anglickou).

Popis parametrů

  • článek: slova, která budou vložena místo teček do věty „Tento … je pahýl“. Antropologický pahýl, který je zde použit jako příklad, má text: „[[antropologie|antropologický]] článek“. Jak vidno z příkladu, text má obsahovat odkaz na obecný článek, který je nějak spojený s danou problematikou. Stejně tak by měl obsahovat slovo „článek“.
    • Další možné příklady: „článek týkající se [[sex]]u“, „článek o [[Německo|německých]] městech“
  • obrázek: jméno obrázku, který bude ilustrovat konkrétní zaměření pahýlu. Obrázek by měl být poměrně jednoduchý, neboť bude zobrazen značně malý. Sám o sobě ale obrázek malý být nemusí, Wikipedie si ho zmenší sama. V příkladu je použit obrázek „Negroids.JPG“. Můžete si všimnout, že se nepřidává klíčové slovo „Soubor:“. Vhodné obrázky lze najít na Wikimedia Commons, například na této stránce.
  • velikost: číslo, které představuje velikost obrázku v pixelech. Používejte takovou velikost, aby obrázek nebyl výrazněji vyšší než text, ale zároveň aby bylo zřetelné, co obrázek představuje.

Zvláštním parametrem (vlastně ani není pravým parametrem), který je potřeba změnit, je kategorie:

  • kategorie: název kategorie, do které se budou automaticky umísťovat tyto specializované pahýly. Doporučený název kategorie a bližší informace naleznete v následující kapitole.

Kategorizace specializovaných pahýlů

Je vhodné ujednotit i názvy kategorií jednotlivých specializovaných pahýlů. Z toho důvodu je žádoucí pojmenovat kategorii, do níž budou články pahýlem zařazovány, ve formátu:

Kategorie:Pahýly - něco

Oproti názvu šablony je zde vhodné použít množné číslo.

Po vytvoření šablony pro specializovaný pahýl je třeba vytvořit i kategorii, do které se budou Vámi označené pahýly vkládat. Tu vytvoříte tak, že v šabloně pahýlu kliknete na červený odkaz ještě neexistující kategorie a na její stránku vložíte:

  • šablonu {{Skrytá kategorie}}, která kategorii nebude zobrazovat čtenářům, ale pouze editorům, kteří si přejí vidět takovéto technické kategorie,
  • úvod - text, jenž odkazuje na šablonu, která články do kategorie řadí
Tato kategorie slouží pro pahýly článků

souvisejících s antropologií. Můžete Wikipedii pomoci tím, že je rozšíříte.

Na přidání článku do této kategorie použijte {{Pahýl - antropologie}}

místo pouhého {{Pahýl}}.
  • odkaz na dvě nadkategorie - první odpovídá tématu, o kterém pahýly jsou, tedy například [[Kategorie:Antropologie|–Pahýly]], a druhá je [[Kategorie:Kategorie pahýlů|Antropologie]] (ve druhé zmíněné kategorii řaďte podle tématu pahýlu).

Pomoc s kategoriemi můžete hledat na stránce Nápověda:Kategorie.

Úvod i odkaz na nadkategorie obsahuje následující předformátovaný text. Stačí tedy opět, abyste ho do své zakládané kategorie vložili a upravili ho pro Vaši novou šablonu.

{{Skrytá kategorie}}
<div class="boilerplate">
Tato kategorie slouží pro [[Wikipedie:Pahýl|pahýly článků]] 
souvisejících s [[Antropologie|antropologií]]. Můžete [[Wikipedie|Wikipedii]] 
pomoci tím, že je rozšíříte. 

Na přidání článku do této kategorie použijte 
'''{{Šablona|Pahýl - antropologie}}'''
místo pouhého ''{{Šablona|Pahýl}}''.
</div>

[[Kategorie:Antropologie|–Pahýly]]
[[Kategorie:Kategorie pahýlů|Antropologie]]

Podobně jako u šablony, je i zde vhodné přidat mezijazykové odkazy (interwiki) na ostatní Wikipedie (především anglickou).

Použití šablony pro specializované pahýly

Šablona pro specializovaný pahýl se používá jako všechny jiné šablony ve Wikipedii, stačí vložit název pahýlu (Pahýl - antropologie) ve složených závorkách na konec pahýlového článku (před interwiki). Vložením šablony pahýlu se článek zařadí do příslušné kategorie specializovaných pahýlů. Šablona Pahýl - antropologie se tedy použije přidáním

{{Pahýl - antropologie}}

V článku se pak objeví něco podobného jako v našem příkladě:


Pokud nechcete šablonu do textu vložit, ale pouze na ní odkázat, použijte následující formát

{{Šablona|Pahýl - antropologie}}

výsledkem bude: {{Pahýl - antropologie}}.

Seznam všech článků s danou šablonou

Seznam všech článků s danou šablonou získáte tak, že na stránce příslušné šablony kliknete na „Odkazuje sem“ (vlevo pod vyhledáváním). Například seznam všech stránek, které obsahují šablonu {{Pahýl - antropologie}} najdete zde zde. Takový seznam obsahuje i stránky, na nichž je na šablonu odkazováno formátem {{Šablona|Pahýl - antropologie}}.

Přehled článků se šablonou pahýlu také můžete získat pomocí kategorie, do které jsou Vaše specializované pahýly zařazeny. Pozor! V kategorii samotné se články objeví až po té, co budou články alespoň jednou editovány, takže tento seznam nemusí být zcela aktuální. Problémy nastávají především s pahýly, které byly naposledy editovány před rokem 2006, protože kategorizace specializovaných pahýlů proběhla až na přelomu let 2005 a 2006.

Hlavní rozdíl mezi oběma postupy je ten, že podle poslední verze kódu šablony pro pahýly, který je používán, jsou do kategorií pahýlů vkládány pouze stránky z hlavního jmenného prostoru, které obsahují šablonu (ne články, které na ni pouze odkazují). V kategorii Pahýly - antropologie tak není obsažena např. tato stránka s návodem, přestože je sem pahýl vložen. Pod „Odkazuje sem“ u šablony Pahýl - antropologie však tuto stránku najdete.

Závěrem

Po vytvoření vlastní šablony ji nezapomeňte přidat na seznam šablon pro pahýly. Šablona specializovaného pahýlu by se pak měla nacházet

Kategorie pahýlu (a skrze ní i samotný pahýl) by měla být dostupná

Pokud v jedné z těchto skupin právě vytvořený pahýl není, došlo při jeho tvorbě k chybě. Ověřte také, zda šablona i kategorie jsou správně řazeny.