Wikipedie:Průvodce vkládáním obrázků/Souhlas prostřednictvím OTRS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  Průvodce vkládáním obrázků  
  Souhlas prostřednictvím VRT  
          Hlavní nabídka

Jestliže je dílo autorskoprávně chráněno, můžete se pokust oslovit autora, nebo dědice autorských práv a požádat je o uvolnění díla pro potřeby Wikipedie. Je to činnost někdy detektivní, která vyžaduje trpělivost, diplomatické schopnosti a společenský takt. Reakce oslovených bývají ale někdy překvapivě pozitivní.

Pokud se vám podaří získat souhlas autora nebo držitele autorských práv ke zveřejnění díla pod svobodnou licencí, postupujte prosím takto:

  1. Nahrát takovéto obrázky lze poze prostřednictvím Wikimedia Commmons, nahrávání přes Vizuální editor Wikipedie není možné.
    1. Ve druhém kroku je nutné uvést skutečného autora
    2. Ve třetím kroku „uvolnění práv“ zvolite položku „Tento soubor není mé vlastní dílo.“ A pak zaklikněte: „Držitel autorských práv zveřejnil toto dílo pod použitelnou licencí Creative Commons
    3. V kroku „Popsání“ vedle popisu uveďte skutečný rok vzniku díla (nikoliv automaticky načtené datum pořízení digitálního souboru)
    4. Pokud je obrázků několik a autor má na Wiki článek, je dobré založit mu na Commons kategorii (příklad fotograf Vilém Heckel), případně udělat šablonu Creator (příklad https://commons.wikimedia.org/wiki/Creator:Arno%C5%A1t_Pikart), pokud vám to připadá složité, požádejte o pomoc.
    5. Dále klikněte na „Přidat umístění a další informace“ a do políčka „Další informace“ vložte řetězec {{subst:PP}} (vloží šablonu https://commons.wikimedia.org/wiki/Template:Permission_pending).
    6. Pokud nahráváte více fotografií, lze vybrané údaje kopírovat i k dalším nahrávaným souborům.
  2. Následně je třeba poslat informačnímu týmu (adresa permissions-cs@wikimedia.org) mail s textem podle návodu zde: Nápověda:Svolení autora.
    1. Pokud držitel autorských práv nemá e-mail, stačí, když text svolení vytisknete a necháte držitelem podepsat a následně zašlete na výšeuvedenou adresu. Je třeba ale uvést nějaký kontakt na autora/držitele autorských práv (poštovní adresa, telefon), na kterém mohou členové informačního týmu souhlas případně ověřit. Tento kontakt nebude nikde zveřejněn, vidí ho jen pověření správci.
    2. Termín pro zaslání souhlasu je jeden měsíc.
    3. Pokud získáte souhlas později, pravděpodobně už budou soubory robotem smazány. Není ale třeba je nahrávat znovu! Po zaslání souhlasu budou soubory obnoveny.

Příklady



Pokračujte dále:
Postup vložení obrázku do článku